Harry in Meghan ne bosta več uporabljala nazivov britanskega dvora

Par nameravata vrniti tudi 2,8 milijona evrov davkoplačevalskega denarja za obnovo rezidence Frogmore, ki ostaja njun britanski dom.

Objavljeno
19. januar 2020 08.25
Posodobljeno
19. januar 2020 14.33
FOTO: Jeremy Selwyn/AFP
STA
STA
Princ Harry in njegova soproga Meghan ne bosta več uporabljala nazivov britanskega kraljevega dvora in ne bosta več prejemala javnih sredstev za opravljanje kraljevih dolžnosti, so v soboto sporočili iz Buckinghamske palače. Par prav tako ne bo več uradno predstavljal kraljice Elizabete II., Harry pa bo izgubil svoje vojaške čine. 

Vojvoda in vojvodinja sussekška nameravata vrniti 2,4 milijona funtov (2,8 milijona evrov) davkoplačevalskega denarja za obnovo svoje rezidence Frogmore, ki bo ostala njun britanski dom. V prihodnje bosta za rezidenco plačevala tudi najemnino, poroča britanski BBCNova ureditev bo začela veljati spomladi, so še dodali v Buckinghamski palači. Sporočilo iz kraljeve palače je prišlo po ponedeljkovem pogovoru kraljice s Harryjem in Meghan, ki sta 8. januarja sporočila, da ne bosta več opravljala kraljevih dolžnosti in da si bosta prizadevala postati finančno neodvisna.

V Buckinghamski palači niso razkrili, kako bodo v prihodnje financirali varovanje mladega para. »Obstajajo dobro uveljavljeni neodvisni postopki za določitev potrebe po javno financiranem varovanju,« so sporočili.