Hrvaški policisti ujeli tolpo, ki je januarja oropala Doževo palačo

Hrvaškega državljana, ki ga imajo za domnevnega člana mednarodne roparske organizacije Rožnati panter, naj bi iskali tudi v Švici.

Objavljeno
08. november 2018 19.50
Posodobljeno
08. november 2018 20.18
Nakit na razstavi Zakladi mogulov in maharadž. FOTO: Palazzo Ducale
A. I., STA
A. I., STA
Hrvaška policija je v sodelovanju z italijanskimi kolegi v sredo prijela štiri hrvaške državljane in državljana Srbije, ki jih sumijo kraje nakita milijonske vrednosti iz Doževe palače v Benetkah januarja letos, so danes potrdili na hrvaškem notranjem ministrstvu. Nakit je del zasebne kolekcije katarskega šejka Hamada bin Abdullaha al-Tanija.

Dinastija vlada Katarju že stoletja in velja za eno najbogatejših družin na svetu.Hrvaška policija je na podlagi evropskega pripornega naloga prijela četverico hrvaških državljanov na območju Zagreba in hrvaške Istre, srbskega državljana pa na mejnem prehodu s Srbijo v Tovarniku. Prijeti so stari med 43 in 60 let, enega od hrvaških državljanov pa povezujejo z znano mednarodno kriminalno skupino Rožnati panter.

Nakit so ukradli z razstave nakita neprecenljive vrednosti Zakladi mogulov in maharadž v Doževi palači v Benetkah. Kot navaja hrvaška policija, so tatovi med drugim odnesli par uhanov iz platine in diamantov, vreden milijon dolarjev (877.000 evrov), ter več kot dva milijona dolarjev (1,7 milijona evrov) vredno broško iz platine in rubinov. Zbirka sicer velja za neprecenljivo. 

image
Doževa palača je bila januarja letos tarča vlomilcev. FOTO: Marko Feist


Na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva so še zapisali, da na sodišču v Benetkah poteka kazenski postopek proti prijeti peterici.

Hrvaškega državljana, ki ga imajo za domnevnega člana mednarodne roparske organizacije Rožnati panter, naj bi iskali tudi v Švici zaradi kraje nakita med razstavo Baselworld 2011. Vrednost odtujenega nakita v Baslu marca 2011 je ocenjena na osem milijonov švicarskih frankov.