Je Izrael primeren gostitelj Pesmi Evrovizije?

Poziv britanskih zvezdnikov: BBC naj predlaga selitev dogodka iz države, ki ne spoštuje človekovih pravic. EBU: To ni politični dogodek

Objavljeno
31. januar 2019 16.25
Posodobljeno
31. januar 2019 16.30
Pevka Netta je na lanskem izboru v Lizboni izraelski javni televiziji prinesla čast in dolžnost, da organizira in gosti Pesem Evrovizije. Foto Pedro Nunes/Reuters
 
Simona Bandur
Simona Bandur
Pesem Evrovizije je morda lahkotna oblika zabave, a kljub temu ne sme biti izvzeta iz razprave o človekovih pravicah, je medijsko hišo BBC opozorila skupina zvezdnikov iz Velike Britanije in jo pozvala, da naj prirediteljem letošnjega izbora predlaga selitev dogodka iz Izraela. BBC se je temu uprl, češ da dogodek ni politične narave.

Da je Evrovizija pogosto tudi geopolitična drama, ne le lahkoten razvedrilni dogodek, smo že navajeni, pravzaprav se zdi, da je vsa kuhinja, ki se vrti okoli tega, njen neločljivi del – čeprav zveza evropskih radiotelevizij EBU poudarja, da je to izbor, ki s politiko nima povezave. Tako meni tudi Andrej Hofer, ki prireditev za RTV Slovenija komentira od leta 2008. »EBU ima v pravilih nedvoumno zapisano, da je Pesem Evrovizije nepolitični dogodek. Vse radiotelevizije, udeleženke prireditve, morajo zagotoviti, da člani njihove delegacije in tekmujoče pesmi ne izražajo nikakršnih političnih prepričanj in ne podpirajo nobene politične usmeritve ali institucije,« je Hofer navedel iz pravil.

image
Vse radiotelevizije, udeleženke prireditve, morajo zagotoviti, da člani njihove delegacije in tekmujoče pesmi ne izražajo nikakršnih političnih prepričanj. Foto Pedro Nunes/Reuters

 

Pravila so eno …


To ne velja le za samo prireditev, ampak tudi za vse televizijske prenose, dogajanje v dvorani, uradno odprtje, evrovizijsko vas, novinarsko središče, uradne izjave na novinarskih konferencah … »Vse sodelujoče radiotelevizije, vključno z gostiteljico, morajo zagotoviti, da v sklopu dogodka – niti posredno niti neposredno – ne bo reklamirana, promovirana, omenjena nobena politična organizacija, institucija, nobeno politično prepričanje ali politična zadeva,« je še dodal Hofer.

Spomni se seveda pripetljajev, ko so prišla v ospredje tudi politična prepričanja. Eden najbolj razvpitih v zadnjem času se je zgodil pred dvema letoma, ko Ukrajina, ki je gostila izbor za pesem Evrovizije, Rusiji ni dovolila nastopiti. Razlog je bil nastop ruske predstavnice na koncertu na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija. Tudi udeleženci tekmovanja iz Armenije in Azerbajdžana, ki sta v sporu zaradi Gorskega Karabaha, se težko zadržijo, da ne bi vsaj z mahanjem zastav izrekli političnega prepričanja. Lani so, na primer, politične elemente pripisovali nastopajočim iz Španije in Italije, prvi naj bi zagovarjali katalonsko neodvisnost, drugi so prepevali o terorističnih napadih.

image
Italijana Ermal Meta in Fabrizio Moro sta v pesmi Non mi avete fatto niente prepevala tudi o terorističnih napadih. Foto Pedro Nunes/Reuters


Ravno tako – če ne še bolj – so razvidni elementi politične naklonjenosti med državami v času glasovanja, zaradi česar med to pregovorno kičasto popularno prireditvijo pred male zaslone sedejo celo strokovnjaki za geopolitične razmere in ljubitelji analiziranja političnih ozadij. Primer na prvo žogo so že države, nastale iz nekdanje Jugoslavije, ki so si zadnja leta s podeljevanjem točk različno izražale (ne)naklonjenost.

Dvesto milijonov gledalcev
Prvo tekmovanje za pesem Evrovizije je bilo že leta 1956, danes je prireditev najbolj gledan glasbeni televizijski šov v Evropi. Vsako leto ga spremlja okrog 200 milijonov gledalcev, tudi na RTV Slovenija izmerijo visoke odstotke gledanosti.

 

Izrael med najuspešnejšimi sodelujočimi


Gostiteljstvo letošnjega izbora je Izraelu oziroma njihovi javni televiziji IPBS (KAN) lani v Lizboni priborila pevka Netta Barzilai s pesmijo Toy. Izraelska radiotelevizija je Pesem Evrovizije gostila dvakrat (v letih 1979 in 1999), njihovi predstavniki pa so na izboru, na katerem sodelujejo od leta 1973, zmagali že štirikrat. Med 52 radiotelevizijami, ki so v zgodovini sodelovale na tekmovanju, so po številu udeležb na 16. mestu, je navedel Andrej Hofer.

Zdaj je nad gostiteljstvom te države postavila vprašaj petdeseterica prepoznavnih imen iz sveta zabave in umetnosti, med njimi so po poročanju BBC modna oblikovalka Vivienne Westwood, glasbenik Peter Gabriel in skupina Wolf Alice ter filmski ustvarjalci Mike Leigh, Maxine Peake in Miriam Margolyes. Prepričani so, da bi moral dogodek potekati v luči vključevanja, česar pa Izrael z okupacijo na Zahodnem bregu in na Golanski planoti ne izkazuje. »Ne moremo prezreti izraelskega sistematičnega kršenja človekovih pravic Palestincev,« so zapisali. In del odgovornosti prenesli na BBC. Ta je namreč po njihovem prepričanju zavezan k podpori svobode izražanja in bi moral v skladu s tem organizatorje Evrovizije pozvati k preselitvi tekmovanja v državo, kjer je ta tudi zagotovljena.

image
Slovenijo je lani zastopala Lea Sirk s pesmijo Hvala, ne! Foto Pedro Nunes/Reuters


Pobudo so poslali le teden dni pred oddajo Evrovizija – vi odločate, na kateri bodo Britanci izbirali svojega predstavnika za nastop na sklepni prireditvi, ki bo sredi maja. BBC se je na poziv odzval z uradno izjavo, v kateri je zapisal, da je tekmovanje vedno podpiralo vrednote, kakršne so prijateljstvo, vključevanje, strpnost in raznolikost, zato ne bi bilo primerno, če bi BBC zahteval selitev dogodka drugam. Pri EBU so dodali, da so priprave na prireditev v Tel Avivu že zelo daleč, država pa da se je zavezala k spoštovanju pravil.
 

To ni bil prvi poziv


Septembra so številni evropski in svetovni umetniki že podprli palestinski poziv k bojkotu Evrovizije 2019 v Izraelu. Iz Slovenije sta pismo podpisala ženski pevski zbor Kombinat in glasbenik N'toko, med drugimi podpisniki so bili britanski glasbenik Brian Eno, že omenjena skupina Wolf Alice in več udeležencev tega tekmovanja. Slovenski izbor Ema, na katerem se bo pomerilo deset glasbenikov, bo v soboto, 16. februarja.