Je pošast iz Loch Nessa le velikanska jegulja?

Znanstveniki so analizirali 500 milijonov DNA vzorcev z namenom, da bi ovrgli teorijo o obstoju Nessie. Ena teorija še vedno ostaja verjetna.
Fotografija: Legendarna Nessie na Škotsko vsako leto privabi več sto tisoč obiskovalcev. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Legendarna Nessie na Škotsko vsako leto privabi več sto tisoč obiskovalcev. FOTO: Instagram

Znanstveniki so vzeli 250 vzorcev vode iz Loch Nessa in analizirali več kot 500 milijonov DNA vzorcev. Na žalost tistih, ki verjamejo v legendo o pošasti, ki naj bi se skrivala na dnu jezera, so raziskovalci izključili obstoj plazilcev iz jurske dobe, kot so na primer pleziozavri.
 
Zavrnili so tudi ugibanja, da je »Nessie« som oziroma morski pes, saj niso odkrili nobenega DNK omenjenih vrst, poročajo na Sky News. So pa znanstveniki kot verjetno izpostavili teorijo, da bi lahko legenda o svetovno znani Nessie nastala zaradi velikanskih jegulj.
 

Nessie za škotsko gospodarstvo vredna več milijonov evrov


Vodilni profesor raziskave – Neil Gemmell z Univerze Otago na Novi Zelandiji – je v pogovoru z novinarji dejal, da je DNA jegulje, ki so ga našli, »presenečenje«. Predstavil je teorijo, da sta dve jegulji zrasli do izjemne velikosti in sta »krivi« za nastanek legende, ki na Škotsko vsako leto privabi več sto tisoč obiskovalcev. Pri agenciji VisitScotland pravijo, da je fascinacija nad bitjem za škotsko gospodarstvo vredna več milijonov.



Kot je še pojasnil profesor Gemmel, so našli »veliko količino DNA jegulj«. Te so sicer izjemno pogoste prebivalke jezera Ness. »Naši podatki ne prikazujejo velikosti jegulj, a sama količina materiala kaže na to, da ne smemo prezreti možnosti za obstoj velikanskih jegulj,« je še dejal Gemmell. In potolažil tiste, ki verjamejo v legendo, saj je v njihovem delu še vedno veliko nejasnosti: »Pomanjkanje dokazov ne pomeni nujno dokaza neobstoja.«


 

Fotografija iz leta 1934 ponarejena


Najbolj znana fotografija Nessie, ki je zaokrožila po svetu, je nastala leta 1934. Posnel naj bi jo polkovnik Robert Kenneth Wilson. Kot se je izkazalo čez nekaj časa, ko je Chris Spurling na svoji smrtni postelji razkril, je šlo za prevaro. Spurling je priznal, da je sodeloval pri uprizoritvi fotografije.

Med sonarnim iskanjem leta 2016 je norveška tehnološka skupina Kongsberg Maritime razkrila, kaj se je izkazalo za devet metrov dolg model pošasti. Šlo naj bi za rekvizit iz filma The Private Life Of Sherlock Holmes, ki so ga tam snemali leta 1970.

Preberite še:

Komentarji: