Kaj ima Kanye West z našim Plečnikom?

Na raperjev tvit brez besed so se odzvali v Plečnikovi hiši in mu poslali paket knjig
Fotografija: Dragi gospod West, so napisali slovenski muzealci.
Foto Plečnikova hiša
Odpri galerijo
Dragi gospod West, so napisali slovenski muzealci. Foto Plečnikova hiša

Ameriški raper je tvitnil sliko brez besed. Naslovnico knjige o Plečniku. Zakaj, nihče ne ve. Ampak pri Westu to ni nič neobičajnega. Ko si je v zadnjih mesecih spremenil ime, razburjal z izjavo o suženjstvu kot izbiri temnopoltih, v ovalni pisarni Bele hiše pa spravil v zadrego celo Trumpa z bizarnim dvajsetminutnim monologom, tudi nihče natanko ni vedel – čemu in zakaj to počne.

Kanye West se Plečnikovi hiši še ni glasil, knjige pa so na poti.<br />
Foto Reuters
Kanye West se Plečnikovi hiši še ni glasil, knjige pa so na poti.
Foto Reuters


Knjiga z njegovega tvita je izšla pri dunajski založbi, avtor je Damjan Prelovšek, in kot je videti, je fotografija narejena na hitro, s telefonom. Se pravi, da je imel West knjigo pri sebi?! Iz Plečnikove hiše so se takoj odzvali in na Facebooku zapisali: »Dragi gospod Kanye West, veseli nas, da ste odkrili našega velikega arhitekta.« In še, da so zanj pripravili paket dveh svežih novih knjig o Plečnikovih izjemnih delih, ki sta jih napisala Noah Charney in Andrej Hrausky.

V Plečnikovi hiši so pojasnili, da odgovora zvezdnika še niso prejeli, so pa paket res poslali po pošti na naslov njegovega agenta. Odziv na tvit jih je presenetil. Urša Karer je pojasnila, da so v današnjem času tudi v muzejskih ustanovah družabna omrežja pomemben komunikacijski kanal. Uporabljajo jih predvsem za deljenje zanimivih informacij, opozarjajo na zanimive razstave in programe.

Kao je prišel do knjige, West ni napisal.<br />
Foto Twitter
Kao je prišel do knjige, West ni napisal.
Foto Twitter


Ali jim bo West prinesel več obiskovalcev, je težko reči, se pa v muzeju zavedajo, da je dobrodošlo, če svetovno znane osebnosti izpostavljajo dediščino.

V svetu twitterja je Plečnik hitro dobil novo ime (JoPlec), iz slovenskih turističnih organizacij so Westa povabili v Ljubljano, mnogi so napisali, da je to najpomembnejši slovenski arhitekt, ki je oblikoval tudi Dunaj in Prago. Nekdo je ob tem dodal sliko dunajskega zrezka, če ga West morda pozna?, mnoge pa je Westov tvit spomnil na to, da so »ponosni Slovenci«.

Komentarji: