Kako malo glasu je bilo danega ženskim likom v Igri prestolov?

Ženski liki v seriji govorijo približno trikrat manj kot moški; pisatelj je medtem namignil, da bo njegova knjižna saga, ki je služila kot navdih za serijo, verjetno imela drugačen konec.

Objavljeno
22. maj 2019 14.00
Posodobljeno
22. maj 2019 14.16
FOTO: HBO
Nekateri smo po dolgem času komaj čakali na ponedeljek, saj se je ta teden s šesto epizodo osme sezone končala serija Igra prestolov. Po družbenih omrežjih je že med samo sezono mrgolelo objav o slabo napisanem scenariju in razočaranju oboževalcev serije, ki temelji na knjižni sagi pisatelja Georgea R. R. Martina. Pred tednom dni smo poročali o tem, da so oboževalci celo začeli zbirati podpise za peticijo ponovnega snemanja osme sezone, in zdaj je pisatelj na svojem blogu namignil, da bo imela knjižna saga najverjetneje drugačen konec.

Mnogi oboževalci menijo, da sta imela glavna pisca televizijske serije David Benioff in D. B. Weiss težave pri pisanju konca prav zato, ker Martin še ni spisal zaključka svoje sage in tako nista imela knjižne predloge, na katero bi se oprla.
Martin je na svojem blogu po predvajanju zadnjega dela serije zapisal, da so knjige vendarle drugačen medij in da bosta njegova rokopisa za Zimske vetrove in Sanje o pomladi obsegala 3000 strani, medtem ko sta bila Weiss in Benioff v zadnji, osmi sezoni omejena na šest epizod. »In če bo treba dodati več poglavij in scen, jih bom preprosto dodal,« pravi Martin, ki pa noče povedati, kdaj bo dokončal knjigi. STA


Čeprav je serije konec, pa se bo – tudi zaradi ugibanj, kdaj bo Martin spisal zaključek svoje sage – o Igri prestolov še govorilo, pa tudi analiziralo na različne načine. V seriji je bilo sicer več močnih, dodelanih ženskih likov s pomembnimi, središčnimi vlogami, pa vendar se zdi, da so na koncu med »zmagovalci« in preživelimi večinoma moški – z izjemo Sanse Stark kot kraljice neodvisnega Severa.

Prav to potrjujejo podatki švedskega start-upa Ceretai, ki kažejo, da ženski liki v seriji govorijo približno trikrat manj kot moški. V vseh osmih sezonah so imeli moški liki 75 odstotkov vsega govora, podatke povzema BBC.

image
Nova kraljica severa. FOTO: HBO


Koliko glasu je bilo danega ženskim likom, sicer variira med sezonami: v prvi seriji so govorile okoli četrtino časa, v sedmi sezoni pa tretjino. Kljub temu da so bili ženski liki, v prvi vrsti Daenerys Targaryen, Arya Stark in Sansa Stark, Brienne iz Tartha, Cersei Lannister, v središču zgodbe zadnje sezone, so ženske med vsemi sezonami v njej govorile najmanj.

Ceretia je švedsko start-up podjetje, ki z uporabo strojnega učenja analizira raznolikosti v popularni kulturi. Algoritmi so namreč prepoznali razliko med moškim in ženskim glasom in na ta način beležili, koliko časa so na eni strani govorili moški in na drugi ženski liki. Ker je šlo za avtomatičen sistem, so sicer napake in odstopanja možni, a kljub temu se da iz podatkov razbrati, da govor moških oziroma žensk ni bil enakopravno razdeljen.


Soustanoviteljica švedskega Ceretaia Lisa Hamberg je dejala, da so z analizo Igre prestolov želeli gledalce opozoriti na to, kako so ženske predstavljene v medijih. »Ne želimo, da ljudje serije ne gledajo več, a želimo jih opozoriti na nepravično reprezentacijo sveta,« je dejala Hambergova.


Stephanie Genz, profesorica medijskih študij na univerzi Nottingham, je dejala, da zato, ker so ženski liki v seriji vidni, morda gledalci niso pozorni na to, kako malo govorijo. V prvih sezonah ženske govorijo predvsem s svojimi telesi, tako da ti rezultati še potrjujejo, kaj je v družbi že znano: da je glas žensk v družbi premalo prisoten.
 

In kdo v seriji govori največ?


image
Cersei se je uvrstila na tretje mesto med liki, ki v seriji govorijo največ. FOTO: Youtube
Ni težko uganiti, kdo je v seriji govoril največ: to je Tyrion Lannister, ki je govoril kar 32 odstotkov več kot drugouvrščeni Jon Snow, za katerim je na tretjem mestu Cersei Lannister. Med petnajstimi karakterji, ki v seriji govorijo največ, je kar devet moških. Zanimivo je, da tudi liki, ki so že mrtvi, govorijo več, kot mnogi ženski liki, ki so še vedno živi.

Kot je za BBC povedala Lisa Hamberg, je Igra prestolov sicer le ena od serij, na kateri so preverjali, koliko glasu imajo ženski liki. »Vedno bolj se zavedamo, kakšne like ženske igrajo v filmih, a če so ženski liki sicer močni, a ne govorijo veliko, nam je spodletelo.«