Kako organizirati domačo knjižnico?

Red na policah: Rešitve za vse tiste, ki se upirajo predlogu Marie Kondo, da naj ne bi hranili več kot 30 knjig.

Objavljeno
10. november 2019 15.27
Posodobljeno
10. november 2019 15.27
Ureditev knjig po abecednem vrstnem redu je najpogostejši in najbolj praktičen način.
T. S. P.
T. S. P.
Ste knjižni molj in z veseljem zavijete v knjigarno po kakšno novo knjigo? Ste bili razočarani in jezni, ko je Marie Kondo predlagala, da doma ne hranite več kot trideset knjig?

Knjižna polica je lahko zelo privlačna na pogled, če pa je kaotična, je morda čas, da jo uredite in se ob tem spomnite, v katere svetove vas je popeljala vaša zbirka. Načinov urejanja knjižne police ali domače knjižnice je več. Izberite lahko enega ali pa knjige večkrat preuredite in sčasoma spoznate, kateri vam najbolj ustreza.
 

Po abecedi


Ureditev knjig po abecednem vrstnem redu je najpogostejši in najbolj praktičen način, ko iščete katero od knjig. Pri tem sistemu urejanja lahko sledite knjižnicam in knjige razporedite po prvih črkah priimkov avtorjev ali pa ste uporniški in se odločite za organiziranje po prvih črkah naslovov.

Prednosti: To je preprost način, da bodo vsi, ki bodo pri vas iskali kakšno knjigo, zlahka našli.

Slabosti: Ni preveč domiselno in edinstveno; pri dodajanju novih knjig boste lahko imeli težave s premikanjem starih knjig.

image
Ne glede na slog opreme je knjige vedno mogoče umestiti v prostor. Foto Shutterstock

 

Po žanrih


Razdelite knjige glede na žanre: znanstvena fantastika, misteriji, priročniki, kriminalke …

Prednosti: Zelo hitro lahko najdete knjigo, ki ustreza vašemu trenutnemu razpoloženju za branje. Za tiste, ki vedo, kaj imajo na policah, jim bo ta metoda bolj všeč.

Slabosti: Določanje žanrov je včasih zahtevno. Ko jih boste uredili po žanrih, se boste morali odločiti, kako jih boste na police postavili znotraj žanra (morda po abecednem vrstnem redu?). Obiskovalcem vaša metoda organiziranja najbrž ne bo po godu.
 

Po barvah


Vse bolj priljubljeno postaja urejanje knjižnih polic po barvah platnic. Če imate zelo veliko knjig s črnimi ali belimi platnicami, jih lahko zavijete v barvni papir.

Prednosti: Vaša knjižna polica bo po videzu zanimiva.

Slabosti: Iskanje knjig bo, če ne veste, kakšne barve so platnice, zapleteno. Če bo kdo pri vas iskal kakšno knjigo, bo izgubil živce.

image
Izvirne rešitve knjižnih polic in omar najdemo tudi med oblikovalsko ponudbo.

 

Kronološko


Knjige uredite po času, o katerem govorijo (in ne po letnici izida). Takšen način je primeren predvsem za tiste, ki radi berejo zgodovinske knjige.

Prednosti: Zelo hitro najdete knjige, ki obravnavajo isto obdobje.

Slabosti: Kako boste urediti knjige, ki obravnavajo isto obdobje, a v različnih državah – morali se boste odločiti, komu boste dali prednost. Urejanje bo morda dolgo trajalo.
 

Lastna metoda


Najbolje je, da sami določite, kako boste organizirali knjige. Izberete lahko kombinacijo predlaganih načinov ali pa se preprosto odločite, da boste police popolnoma personalizirali.

Prednosti: Ko boste gledali na knjižno polico, boste zadovoljni, kako ste jih uredili. Vedno boste našli knjigo, ki jo boste iskali.

Slabosti: Urejanje bo dolgotrajno in zapleteno. Drugi pa pri vas nikoli ne bodo našli knjige, ki jo bodo iskali.

image
▼ Danes klasičnih knjižnih regalov ne vidimo prav pogosto. Velikokrat so čistih, ostrih linij ali pa kombinacija kubusov (omaric z vrati čez celotno površino) in polic. Foto Shutterstock