Predstavitvena informacija

Kako poskrbeti, da zavržemo čim manj hrane?

Vsi se zavedamo, da hrana ne sodi v smeti. Marko Pavčnik, chef leta 2022 po izboru Galut&Millau, poskuša slediti filozofiji »zero waste«.
Fotografija: V Pekarni SPAR so porabili bučno prgo, ki je ostanek pri stiskanju bučnega olja, in spekli SPAR PREMIUM kruh z bučno prgo in drožmi. FOTO: SPAR Slovenija
Odpri galerijo
V Pekarni SPAR so porabili bučno prgo, ki je ostanek pri stiskanju bučnega olja, in spekli SPAR PREMIUM kruh z bučno prgo in drožmi. FOTO: SPAR Slovenija

Za vas je pripravil nekaj priporočil, kako s hrano ravnati odgovorno, ter vrhunski recept za domače štručke iz okusnega pinjenca!

Tudi v živilski proizvodnji se lahko porabi vse!

Pri proizvodnji hrane se kdaj zgodi, da nastanejo stranski produkti, ki pa ni nujno, da spadajo v smeti. V Pekarni SPAR so na primer porabili bučno prgo, ki je ostanek pri stiskanju bučnega olja, in spekli SPAR PREMIUM kruh z bučno prgo in drožmi. Z izbiro trajnostnih izdelkov, večjo porabo ostankov včerajšnjega kosila in stranskih produktov živilske proizvodnje, na katere ne bi takoj pomislili, lahko tudi vi pripomorete k boljšemu jutri!

Kako lahko sami poskrbimo za čim manj zavržene hrane?

Pri nakupovanju smo pozorni na rok uporabe in kupujemo živila, ki so trajnostna. Največ seveda lahko naredimo sami doma; ostanek hrane zamrznemo ali pa pripravimo nove obroke! Chef Marko Pavčnik kreira zanimive recepte, katerih cilj je pokazati, kako lahko hrano porabimo do konca. Iz olupkov čebule in zelene ter listja cvetače lahko pripravimo zelenjavni fond, iz starega kruha krušne drobtine z zelišči, pire pa lahko 'recikliramo' kar v slastne njoke! Na Sparovi spletni strani najdete še več super receptov Marka Pavčnika, ki pripravlja okusne jedi tudi iz že zgubanega paradižnika, ovenele solate ali starega sadja!

Marko Pavčnik, chef in lastnik restavracije Pavus. FOTO: SPAR Slovenija
Marko Pavčnik, chef in lastnik restavracije Pavus. FOTO: SPAR Slovenija

Ste že slišali za pinjenec?

Za manj zavržene hrane lahko poskrbimo tudi z uporabo stranskih proizvodov živilske industrije, ki dodajo slastno noto v dobre obroke. Marko Pavčnik, ki je eden najvidnejših kreatorjev slovenske kuhinje, nam je v prvem delu letošnje videoserije Hrana ne sodi v smeti pokazal, kako pripraviti domače štručke iz okusnega pinjenca!

Pinjenec oziroma svetovno bolj znan kot »buttermilk« je stranski produkt pri pripravi masla. Zelo okusno živilo s svojo mlečno aromo in svežino spominja na kiselkasto mleko, po svoji strukturi pa je redko in tekoče, zato ga lahko uporabljamo kot napitek ali sestavino. Iz njega lahko pripravimo pite, pogače, palačinke ali okusne štručke! Kaj si boste najprej privoščili?


Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija