»Vprašanje financiranja varnosti kraljevega para ostaja nerešeno«

Kanadski premier Justin Trudeau je v sinočnjem govoru poudaril, da je še vedno veliko nejasnosti glede delne selitve Susseških. 

Objavljeno
14. januar 2020 07.30
Posodobljeno
14. januar 2020 11.27
FOTO: Blair Gable/Reuters
P. V.
P. V.
Nadaljnji pogovori o prihodnosti vojvode in vojvodinje Susseških se bodo preselili v Kanado. Kot je pojasnil kanadski premier Justin Trudeau, morajo doreči še podrobnosti o financiranju varnosti kraljevega para ter zasnovati podrobni načrt. 

Kraljica Elizabeta II. je medtem privolila v »prehodno obdobje«, ko bosta princ Harry in Meghan živela v Kanadi in Veliki Britaniji. ​V sinočnji uradni izjavi po zaključenem družinskem kriznem vrhu v gradu Sandringham je dejala, da »povsem podpira« njune želje po privzetju nove vloge, vendar bi raje videla, da ne bi pretrgala kraljevih vezi. Kraljica bo končno odločitev sprejela v prihajajočih dneh.image
FOTO: Tolga Akmen/AFP


Še vedno ostaja nerešeno vprašanje, kako bo financirano njuno varovanje. Tudi kanadski premier Trudeau je v izjavi za javnost izrazil podporo kraljevemu paru, vendar je poudaril, da so številne podrobnosti ostale še nedorečene. Med drugim predvsem natančen pregled stroškov Susseških.

»Mislim, da je večini Kanadčanov ideja, da bi imeli tu člane kraljeve družine, zelo blizu. Ampak kako bo to delovalo in kakšne stroške to pomeni, o tem se bo treba še pogovoriti,« je sinoči dejal premier v pogovoru za kanadsko televizijo Global News.

​Trudeau je še dodal, da kanadska vlada do te točke ni bila vpeta v razprave, zato niso seznanjeni s podrobnostmi delne selitve kraljevega para. Poleg financiranja ostaja nerešeno tudi vprašanje, koliko bosta zakonca tudi v prihodnje opravljala kraljeve dolžnosti ter v kakšnih odnosih bosta ostala s kraljevim dvorom.

V britanskih medijih so se med tem že pojavila poročila, da je Trudeau kraljici Elizabeti II. zagotovil, da bo Kanada krila stroške varovanja para. Britanski mediji so hkrati ocenili, da bi Kanada letno za varovanje prispevala okoli 583.000 evrov.  Po oceni kanadskih medijev pa naj bi varovanje družine davkoplačevalce stalo okoli 1,17 milijona evrov letno. Kanadski davkoplačevalci so sicer tradicionalno vedno prispevali k stroškom varovanja, ko je državo obiskal kak član kraljeve družine, poroča tiskovna agencija AFP