Katere bodo najbolje oblečene nocoj?

Met Gala 2019: Pred nocojšnjimi »oskarji« na vzhodni obali, gala zabavo v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku
Fotografija: Katy Perry, Met Gala 2018 FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Katy Perry, Met Gala 2018 FOTO: Reuters

Pozornost modnega sveta bo nocoj usmerjena v New York. V tamkajšnjem metropolitanskem muzeju umetnosti bo »gostiteljica« vsakoletne odmevne zabave Met Gala, modna urednica Anna Wintour, znova sprejela slavne in bogate.
Ker se ti pokažejo v ekstravagantnih modnih kreacijah na temo prihajajoče spomladanske razstave, se je drži vzdevek oskarji na vzhodni obali.

V resnici je prireditev z gala večerjo in zabavnim programom nabirka za delovanje muzejskega kostumografskega inštituta, edinega oddelka, ki mora za financiranje svojih aktivnosti poskrbeti sam. Vsako leto tako na prvi majski ponedeljek zberejo na milijone dolarjev, zadnja leta pa dogodek na široko predstavijo tudi v posebni majski izdaji ameriškega Vogua.

Madonna v Jean Paul Gaultierju, Met Gala 2018 FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Madonna v Jean Paul Gaultierju, Met Gala 2018 FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


Lani so gostje navduševale v oblekah, ki so zaradi razstave Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Božanska telesa: moda in katoliška domišljija), povzemale elemente cerkvenih oblačil in ikonografije.

Letošnja razstava z okoli 200 eksponati, po kateri se bodo gostje lahko razgledali že nocoj, za širšo javnost pa se odpira v četrtek, 9. maja, bo posvečena razkošnemu slogu, pretiravanju in razkazovanju, slogu, ki se je rodil na francoskem dvoru že v 17. stoletju, a se uspešno množi tudi v kreacijah sodobnih modnih ustvarjalcev, med njimi Johna Galliana, Marca Jacobsa, Jeremyja Scotta, Alessandra Micheleja in Thierryja Muglerja, ter ga je posvojila gejevska subkultura.

Razstava Camp: Notes on Fashion je poimenovana po istoimenskem eseju Susan Sontag iz leta 1964 (Notes on »Camp«), ki ga je avtor razstave, kustos kostumografskega inštituta Andrew Bolton, prepoznal kot zelo aktualnega tako v kulturnem kot političnem smislu. V njem se je razpisala o delih »slabega okusa«, ki jih je bilo po njenem prepričanju treba obravnavati prav zato, ker so »grda, neresna ali nesmiselna«. V reviji Partisan pa je izjavila, da je »bistvo besede camp ljubezen do nenaravnega; umetnega in pretiravanja.«

Kot je še razkrila Anna Wintour za ameriško televizijo NBC, glede na temo razstave rdeča preproga ne bo rdeča, pa tudi, da so nekateri gostje izrazili željo, da bi se pripeljali z nenavadnimi prevoznimi sredstvi.
 

Prvič leta 1948 - z večerjo ob polnoči


Met Gala je osnovala njena predhodnica ameriška modna publicistka Eleanor Lambert, prvič pa so jo priredili leta 1948 kot večerjo opolnoči, s katero so želeli spodbudili donacije newyorške visoke družbe za kostumografski inštitut ter so hkrati odprli tudi veliko razstavo leta.  

Od leta 1948 do leta 1971 gala večer ni bil omejen le na razstavo. Tudi prirejali so ga na drugih lokacijah – v slovitem newyorškem hotelu Waldorf-Astoria in restavraciji Rainbow Room na 30 Rockefeller Plazi. Gostje, povečini newyorška družbena elita, so se prepustili dobri večerji in se zabavali ob pogledu na manekenke v historičnih oblačilih.

Sarah Jessica Parker, Met Gala 2018 FOTO: Reuters
Sarah Jessica Parker, Met Gala 2018 FOTO: Reuters


Mnogo bolj glamurozno poglavje v zgodovini te zabave je odprla Diana Vreeland, tedaj že nekdanja urednica ameriške izdaje Vogua, ko se je leta 1972 muzeju pridružila kot svetovalka. Postavila je nekatere najbolj ambiciozne in zelo publicirane razstave v zgodovini inštituta oziroma muzeja, kot denimo The Glory of Russian Costume (Slava ruske narodne noše), La Belle Époque (Prelom stoletja), The World of Balenciaga (Balenciagin svet) in je gala večerjo izkoristila za otvoritev razstav. Sem pa so se vse pogosteje prišli kazat oblikovalci, modni insiderji in modne ikone. V prireditveni odbor je v letih 1977 in 1978 pritegnila celo Jacqueline Kennedy Onassis.
 

Norija na rdeči preprogi


Naslednica Diane Vreeland, še vedno aktualna urednica ameriške izdaje Vogua Anna Wintour, je žaromete še bolj načrtno obrnila na slavne in bogate, ko je v drugi polovici 90. let prevzela predsedniško mesto v prireditvenem odboru Met Gala. Vanj je vabila same slavne, letos pevko Lady Gaga, Guccijevega kreativnega direktorja Alessandra Michele, pevca Harryja Stylesa in teniško zvezdnico Sereno Williams, na seznam povabljencev pa uvrstila še vse tiste Zemljan(k)e, ki na veliko privlačijo množice, kakršna je, denimo, slavna zvezdnica ameriškega resničnostnega šova Kim Kardashian, da bi se glas o dogodku kar najbolj razširjal po svetu oziroma spletu.

Že leta 2006 je modna kritičarka pri New York Timesu Cathy Horyn zapisala, da je gospa Wintour spremenila družabni dogodek za vdove v norijo na rdeči preprogi, ki vsaj po oblekah že prekaša podelitev oskarjev. Polovica gostov je iz vrst igralcev, edini gostji, ki si ju želi na rdeči preprogi Met Gala, pa sta vojvodinji sukseška Meghan Markle in vojvodinja cambriška Kate Middleton. »In da bi prišli skupaj,« je še povedala za NBC.

Anna Wintour v Chanelu, Met Gala 2018 FOTO: Reuters
Anna Wintour v Chanelu, Met Gala 2018 FOTO: Reuters


Met Gala ni od začetka na prvi majski ponedeljek, to tradicijo so začeli šele leta 2005. Med letoma 2001 in 2004 so ga prirejali konec aprila, pred tem pa je bil običajno konec novembra ali v začetku decembra. Urnik so zamenjali leta 2000, ko je kostumografski inštitut odpovedal načrtovano zimsko Chanelovo razstavo, potem ko so se zapletli v prerekanja, koliko umetniškega nadzora bo modna hiša Chanel in še zlasti njen prvi oblikovalec Karl Lagerfeld imel pri razstavi.

Končalo se je z nadomestno razstavo, posvečeno Jacqueline Kennedy Onassis, o njenem slogu v Beli hiši. Ker so zaradi zapleta potrebovali dodaten čas in so razstavo odprli šele 1. maja 2001, so prestavili tudi gala večerjo – na 23. april. Leta 1963 po umoru predsednika Johna F. Kennedyja in leta 2002 po terorističnih napadih 11. septembra 2001 so dogodek celo odpovedali.

Komentarji: