Kje je dubajska princesa Haja?

Domnevno je s sinom, hčerko in okoli 35 milijoni evrov prek Nemčije pobegnila v Veliko Britanijo, kjer naj bi zaprosila za azil.
Fotografija: Princesa Haja Bint Husein je šejkova šesta žena, sicer pa hčerka pokojnega jordanskega kralja Huseina in posestra aktualnega kralja Abdulaha II. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Odpri galerijo
Princesa Haja Bint Husein je šejkova šesta žena, sicer pa hčerka pokojnega jordanskega kralja Huseina in posestra aktualnega kralja Abdulaha II. FOTO: Regis Duvignau/Reuters

Ženske bežijo iz zlate kletke dubajskega emirja in premiera Združenih arabskih emiratov, šejka Mohameda Bin Rašida Al Maktuma. Zatem ko je svet lani spremljal dramo njegove hčere, princese Latife, ki so jo emirjevi specialci po njeni objavi videa s kritiko očeta in pobegu iz države prestregli pred obalo Indije ter prisilno odpeljali domov, mednarodni tisk sedaj piše o pobegu njegove žene, princese Haje Bint Husein.

Kje je emirjeva žena, namreč šesta, sicer pa hčerka pokojnega jordanskega kralja Huseina in polsestra aktualnega kralja Abdulaha II., ni znano. V javnosti je niso videli že od maja, domnevno je s sinom in hčerko ter okoli 35 milijoni evrov pobegnila iz Dubaja. Sprva v Nemčijo in zatem Veliko Britanijo, kjer naj bi formalno zaprosila za azil in vložila zahtevo za ločitev.

Kot poroča Guardian, se je pravna bitka med zakoncema, pripadnikoma ene najprominentnejših kraljevih družin Bližnjega vzhoda, v Londonu že začela, ob tem naj bi bila tarča lobiranja tudi britanska vlada.

Princesa Haja si je blizu z britanskim dvorom, v Londonu je tudi lastnica hiše blizu Kensingtonske palače, katere vrednost ocenjujejo na 95 milijonov evrov. Nazadnje so jo pogrešali na srečanju v Ascotu, četudi je znana kot ljubiteljica konj in konjskih dirk.

Princesa Haja se je z dubajskim emirjem Mohamedom Bin Rašidom Al Maktumom poročila leta 2004. FOTO: Christopher Pike/Reuters
Princesa Haja se je z dubajskim emirjem Mohamedom Bin Rašidom Al Maktumom poročila leta 2004. FOTO: Christopher Pike/Reuters


Poroka leta 2004


Na zasebni britanski šoli in zatem v Oxfordu se je tudi izšolala. Študirala je filozofijo, politične vede in ekonomijo. Z dubajskim emirjem, enim najbogatejših Zemljanov, se je poročila leta 2004. Angažirala se je tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju in kot ambasadorka dobre volje pri Združenih narodih.

Kot dodaja Guardian, so domnevno iz Dubaja v Veliko Britanijo po zasebnih poteh izrazili interes po vrnitvi Haje v Dubaj, a so na britanskem zunanjem ministrstvu ovrgli kakršno koli vpletenost v temo prisotnosti princese v državi. Haja je po pisanju časnika zaskrbljena za lastno varnost. Na veleposlaništvu Združenih arabskih emiratov zadeve niso želeli komentirati, enako šejkovi odvetniki.

Kot poroča The Times, so zagovorniki človekovih pravic, ki so ob zapletu s pobegom podprli princeso Latifo, Hajo pozvali, naj spregovori o razmerah v Dubaju.

Komentarji: