Kje je Starman?

Teslin roadster še vedno »vozi« po vesolju. 

Objavljeno
03. november 2018 15.05
Posodobljeno
03. november 2018 15.16
Starman še vedno potuje. FOTO: Spacex
S. S.
S. S.
Februarja je v vesolje na krovu najmočnejše rakete podjetja SpaceX poletel rdeč Tesla Roadster z »voznikom« Starmanom. V skoraj devetih mesecih je naredil že kar precej kilometrov in iz podjetja Elona Muska so sporočili, da je zdaj že za orbito Marsa.»Naslednja postaja: restavracija ob koncu vesolja,« so še dodali v tvitu. To je seveda naslov druge knjige iz serije Štoparskega vodnika po galaksiji, katerega velik oboževalec je tudi Musk. Tudi na ekrančku v avtomobilu je bil izpisan morda najbolj znani stavek iz knjig: »Samo brez panike« (ne ve pa se, ali je bila v avtomobilu tudi brisača). Lutka v vesoljski obleki je dobila ime po uspešnici Davida Bowieja, čigar pesmi so tudi igrale v avtomobilu ob izstrelitvi. 

Starman in avtomobil, ki je bil v Muskovi lasti, ne bo ostal za orbito Marsa, ampak bo zaokrožil okoli sonca na podobni razdalji kot Zemlja. Nekaj sto tisoč kilometrov od Zemlje bo Roadster po izračunih centra za planetarno znanost pri univerzi v Torontu leta 2091. V vesolju bi lahko bil še naslednjih nekaj milijonov let, na koncu pa bo najverjetneje padel na Venero ali Zemljo, no, avtomobil bo bolj ali manj razpadel in zgorel ob vstopu v atmosfero.

Po podatkih spletne strani »Kje je roadster?«, ki ni povezana s podjetjem, je vozilo trenutno več kot 286 milijonov kilometrov od Zemlje. Če bi ga poganjali naftni derivati (roadster je bil, kakopak, električen), bi bil to najbolj varčen avto na svetu. Na 100 kilometrov bi porabil le 0,0804 litra bencina oziroma z litrom bi prevozil kar 1243,8 kilometra.

Izstrelitev avtomobila je februarja naletela na mešane odzive. Nekateri so zmajevali z glavo, zakaj v vesolje poslati tako drag tovor, spet drugi so bili navdušeni, večina pa se je strinjala, da je Musk mojster (samo)promocije, saj se je kar nekaj tedno pred in po izstrelitvi govorilo o obeh njegovih glavnih podjetjih.

Od krstnega poleta Falcon Heavy letos ni več vzletel. To se bo po napovedih zgodilo januarja 2019, ko bodo z raketo v geostacionarno orbito izstrelili savdskoarabski komunikacijski satelit Arabsat-6A.