Ko ministrica postane soproga ministra

Prva dama ZDA je nekdanjo avstralsko zunanjo ministrico zamenjala za soprogo zunanjega ministra, njenemu partnerju pa nadela ministrski naziv. 
Fotografija: »Melania je stala poleg mene ter sklepala, da je David zunanji minister, meni pa je dejala: Julie, se nam boš pridružila na kosilu,« je pojasnila nekdanja avstralska zunanja ministrica Bishop. FOTO: Mandel Ngan/Afp
Odpri galerijo
»Melania je stala poleg mene ter sklepala, da je David zunanji minister, meni pa je dejala: Julie, se nam boš pridružila na kosilu,« je pojasnila nekdanja avstralska zunanja ministrica Bishop. FOTO: Mandel Ngan/Afp

Le par dni po spodrsljaju prvega moža ZDA Donalda Trumpa je v javnost prišla vest o zmotnem poimenovanju nekdanje avstralske zunanje ministrice Julie Bishop, za katerega je poskrbela prva dama Združenih držav Melania Trump.

Na nedeljski konferenci v glavnem mestu avstralske zvezne države Južna Avstralija, kjer so potekali pogovori na temo podrejenega položaja žensk v konservativni politiki, je Bishopova pojasnila, da jo je Melania zamenjala za soprogo nekdanjega zunanjega ministra. Za njenega partnerja Davida Pattona pa je prva dama ZDA sklepala, da v Avstraliji nastopa v funkciji ministra za zunanje zadeve.

»Melania je stala poleg mene ter sklepala, da je David zunanji minister mene pa je vprašala: Julie, se nam boš pridružila na jutrišnjem kosilu,«​​ je v mestu Adelaide pojasnila Bishopova, ki je prvi dami odgovorila, da se bo kosilu pridružil David. Melania naj bi nekaj časa premlevala odgovor ter nato Julie vprašala, čemu bi se kosilu zakonskih partnerjev svetovnih voditeljev pridružil zunanji minister. Po njenih besedah naj bi do zamenjave prišlo na generalni skupščini Združenih narodov leta 2017, zmoto pa naj bi razjasnil šele ameriški predsednik, ki je svoji soprogi pojasnil, da je prav Bishopova ministrica ter David njen soprog.

​Julie Bishop je bila kot prva ženska v Avstraliji imenovana za ministrico za zunanje zadeve, vendar je lani po odstopu premiera Malcolma Turnbulla sredi znotraj-strankarskih bojev tudi sama ponudila svoj odstop. 

Komentarji: