Kotaleči se kamenček na Marsu poimenovali po skupini Rolling Stones

Kamenček se je za en meter premaknil, ko je na Marsu pristal lander Insight. 
Fotografija: Kotaleči se kamenček. FOTO: NASA/JPL-Caltech 
Odpri galerijo
Kotaleči se kamenček. FOTO: NASA/JPL-Caltech 

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts in Ronnie Wood že desetletja navdušujejo mlado in staro po vsem svetu, zdaj pa je njihov vpliv presegel samo Zemljo in se znašel na Marsu. Ekipa projekta landerja Insight je namreč zanimiv kotaleči se kamenček poimenovala po priljubljeni glasbeni skupini.

Člani skupine so bili navdušeni nad novico: »To je zagotovo eden lepših trenutkov v dolgi in bogati zgodovini. Nasi izrekamo veliko zahvalo za to čast.«

Kamenček, velik kot žogica za golf, se je zakotalil en meter, ko je 26. novembra lani lander, ki zdaj prisluškuje potresom in zbira podatke o notranjosti planeta, pristajal na Marsu. Motorji plovila so ob tem ustvarili dovolj prepiha, da je majhen kamenček spremenil svoj položaj. Sled, ki jo je pustil »rolling stone«, je lepo razvidna na fotografiji, ki jo je na Zemljo plovilo poslalo dan po pristanku.



Ime kamenčka je tik pred koncertom skupine na stadionu v Pasadeni, kjer domuje Nasin laboratorij za reaktivni pogon (JPL), ki upravlja z landerjem, oznanil igralec Robert Downey Jr., ki se je proslavil v Marvelovi uspešnici Iron man. »Mešanje znanosti in legendarne rock skupine je vedno dobra stvar.«

»V svoji karieri sem pregledal veliko kamnov na Marsu. O dotičnem zagotovo ne bodo napisali veliko znanstvenik člankov, a je zagotovo eden najbolj 'kulskih',« pa je komentiral Nasin geolog Matt Golombek.

Uradna znanstvena imena za območja in značilnosti v vesolju (za asteroide, komete, planete) lahko podeljuje le Mednarodna astronomska zveza. A znanstveniki, kot so pojasnili pri Nasi, velikokrat dodajo svoje neuradno ime za značilnosti, ki jih preučujejo, s čimer tudi olajšajo komunikacijo. Ime za kamenček je torej neuradno, a se bo zagotovo kotalil v delovnih zapiskih znanstvenikov.

Preberite še: Legendarni kitarsit skupine Queen in astrofizik Brian May je posebno skladbo posnel za sondo New Horizons, ki je vpisala zgodovinsko srečane s Plutonom in kamnom Ultima Thule. 

Komentarji: