Le še 200 prostih mest za »Red Bull Goni Pony«

Lani je »hudiča na vrh Vršiča« na retro prazniku epskih razsežnosti gnalo že več kot 1000 vztrajnih kolesarjev.

Objavljeno
14. maj 2019 20.09
Posodobljeno
14. maj 2019 20.20
Več kot 1000 jih bo naskakovalo kolesarski Triglav. FOTO: Blaž Račič
Kranjska Gora – Bliža se vsakoletni priljubljeni kolesarski vzpon na Vršič, Red Bull Goni Pony, ki bo prvi junijski dan doživel že (pol)jubilejno peto izvedbo. Začelo se je z nekaj ducat udeleženci, nato je število poskočilo na nekaj sto, lani pa je »hudiča na vrh Vršiča« na retro prazniku epskih razsežnosti gnalo že več kot 1000 vztrajnih.


Število prijavljenih se bliža tisočici


Letos očitno ne bo nič drugače, saj število prijavljenih nezadržno narašča in se bliža magični tisočici. Tako je na voljo le še nekaj več kot 200 štartnih mest za prireditev, ki najverjetneje na enem mestu zbere največ kolesarjev na jeklenih kolesih na svetu. Sodeluje lahko vsak polnoleten kolesar, torej rojen pred 1. junijem 2001.

image
Retro festival epskih razsežnosti. FOTO: Blaž Račič


Rekord proge je manj kot tri četrt ure


Vzpon na »kolesarski Triglav« je obvezna trofeja slehernega resnega slovenskega kolesarja. Od hotela Lek v Kranjski Gori udeležence pričaka 13,5 kilometra vzpona z 801 višinskim metrom na 1611 metrov nad morjem, z do 10,8-odstotnim naklonom in s 24 s kockami tlakovanimi serpentinami. Rekord proge je 44 minut in 30 sekund.


Najbolj zaželeno darilo za šolarje


Kolo pony je klasika številnih generacij slovenskih in jugoslovanskih pionirjev in mladincev že od konca šestdesetih prejšnjega stoletja. Zložljivo kolo z 20-palčnimi obročniki in brez prestav je bilo najbolj zaželeno darilo učencem ob odličnem šolskem uspehu. Še namig za kostumografijo na prireditvi? Zlata leta ponyja so bila šestdeseta, sedemdeseta in tudi še osemdeseta ...