LeBron James za plačilo športnikom študentom

Trenutno je študentski šport v ZDA popolnoma amaterski, čeprav šole in združenje z njim služijo milijone.

Objavljeno
12. september 2019 14.45
Posodobljeno
12. september 2019 14.45
LeBron James podpira zakon, da bi dobili mladi športniki nadomestilo za uporabo njihovih imen. FOTO: Maddie Meyer/AFP
S. B., STA
S. B., STA
Ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James je dvignil svoj glas za predlog, da bi tudi športniki študenti za uporabo njihovih imen in slik v komercialne namene dobili plačilo. Takšen zakon je namreč Kalifornija predložila guvernerju Gavinu Newsomu.

Vodstvo študentske športne organizacije NCAA je že pozvalo guvernerja, naj zakona ne podpiše, saj da je neustaven in škodljiv. Menijo namreč, da bo s tem izginila meja med študentskim in profesionalnim športom, hkrati pa bi imele kalifornijske šole prednost pri naboru študentov, kar bi lahko pripeljalo do prepovedi nastopanja v okviru NCAA.
 

Za otroke in mlade


James pa je prepričan, da bi organizacija s spremembo politike lahko poskrbela za pošteno razmerje do športnikov študentov, ki jim je prepovedano prejemati plačila za sodelovanje na tekmovanjih. Trenutno je študentski šport v ZDA popolnoma amaterski, čeprav šole in združenje z njim služijo milijone. Novi zakon, ki naj bi začel veljati šele leta 2023, sicer ne predvideva neposrednega plačevanja študentov za svoje nastope, predvideva pa nadomestila za uporabo njihovih imen in slik v video igricah, spominkih, opremi.

image
Eden najboljših in najbolje plačanih športnikov na svetu. FOTO: Frederic J. Brown/AFP


Štiriintridesetletni LeBron James, ki od lani igra za Los Angeles Lakers, velja za enega najboljših košarkarjev vseh časov. Trikrat osvojil naslov prvakov, štirikrat je razglašen za najbolj dragocenega igralca, dobil je dve olimpijski zlati medalji in sodi med deset najbolje plačanih športnikov.
 

Podpira šolanje


Vsa znamenja uspeha je kazal že na srednji šoli, obiskoval jo je v Akronu v Ohiu, kjer so ga vnaprej razglasili za superzvezdo NBA. In res je bil v sezoni 2003/04 razglašen za začetnika leta. Tudi poročen je z ljubeznijo iz srednje šole, Savannah Brinson, s katero imata tri otroke. Z dobrodelno organizacijo LeBron James Family Foundation podpira izobraževanje mladih, v domačem mestu je tudi pripomogel k odprtju šole za otroke z vedenjskimi težavami.