Macron pošteno stisnil Trumpa (FOTO in VIDEO)

Stisk rok dveh predsednikov, ki je obšel svet.
Objavljeno
10. junij 2018 12.23
Posodobljeno
10. junij 2018 15.29
Stiks roke Donalda Trumpa in Emmanuela Macrona. FOTO: Ludovic Marin/AFP
T. V.
T. V.
Ottawa – Preden je predsednik ZDA Donald Trump predčasno zapustil vrh G7 in se podal v Singapur na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, sta svet obšli dve fotografiji z vrha v Kanadi. Prvo je objavil urad nemške kanclerke Angele Merkel, na njej pa so ostali voditelji postavljeni proti Trumpu, s katerim se (med drugim) niso strinjali glede uvedbe ameriških carin.

image
FOTO: AFP


Drugo fotografijo pa so objavili mediji, ki jim ni ušlo, kako močno je francoski predsednik Emmanuel Macron stisnil roko Trumpu. Stisk rok je bil tako močan, da je Macron na Trumpovi rok pustil sledi svojih prstov, so opazili prisotni predstavniki medijev.

Številni so se ob tem muzali, da se je tako francoski predsednik maščeval Trumpu za njegov stisk roke med obiskom ameriškega prvega para julija lani v Parizu, ko Trump kar 25 sekund ni hotel spustiti Macronove roke. Spet drugi so prepričani, da je Macron tako besen na Trumpa - poleg carin so kamen spotike še njegov umik iz iranske jedrske pogodbe ter Trumpov predlog, da bi Rusijo sprejeli nazaj v G7 -, da mu je to dal vedeti z močnim stiskom roke.

Macron okrcal Trumpove izbruhe jeze
Francija je po odločitvi Trumpa, da zavrne skupno izjavo voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav G7 na vrhu v Kanadi, opozorila, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze.

»Dva dneva smo delali na izjavi in zavezah. Držimo se jih in kdorkoli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost. Bodimo resni in vredni svojih ljudi. Sprejemamo zaveze in se jih držimo,« so poudarili v Macronovem uradu in dodali, da Francija in Evropa še naprej podpirata skupno izjavo.