Madonna se ne bo uklonila političnim interesom

Kraljica popa se je znašla v nenavadni situaciji, svoj morebitni nastop pa upravičuje z izjavo, da je podpornica »človekovih pravic vseh ljudi«.

Objavljeno
14. maj 2019 12.44
Posodobljeno
14. maj 2019 13.35
FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
P. V.
P. V.
Kraljica pop glasbe Madonna je danes predstavila razloge za svojo odločitev za nastop na letošnjem evrovizijskem izboru v Izraelu. Pop zvezdnica je poudarila, se bo vselej zavzemala za človekove pravice, izrazila pa je tudi upanje, da jim bo uspelo najti »novo pot k miru«.

Na tekmovanju, ki je zgolj lani pred velike ekrane priklenilo več kot 189 milijonov gledalcev, se bodo pomerili predstavniki več kot 40 držav. Ameriška glasbenica bo na oder v Tel Avivu stopila predvidoma v soboto, med finalnim izborom za pesem Evrovizije, zapela pa bo pesem z novega prihajajočega albuma Madame X, ki bo luč dneva ugledal prihodnji mesec, ter pesem iz njenega obsežnega preteklega opusa. 

Svoj nastop je sprva upravičila z izjavo, da je podpornica človekovih pravic vseh. Kasneje je dodala, da se nikoli ne bo prenehala ukvarjati z glasbo, čeprav bi z njo morebiti nasprotovala političnim interesom posameznikov. »Moje srce se stre vsakič, ko slišim, koliko nedolžnih življenj je bilo izgubljenih na tem območju, nasilje pa se pogosto izvaja za dosego političnih ciljev ljudi, ki imajo nemalo prednosti iz tega starodavnega konflikta,« je v izjavi za tiskovno agencijo Reuters dodala pop ikona.


Nastop v negotovosti


​Kljub zavzetosti zvezdnice pa so organizatorji na prihajajoči nastop vrgli luč dvoma. Kot je pojasnil Jon Ola, vodilni nadzornik prireditve, priljubljena pevka z organizatorji namreč še ni podpisala pravno zavezujoče pogodbe. Kot poroča BBC, njenega nastopa doslej še ni potrdila Evropska zveza za radiodifuzijo, brez odobritve pristojnih pa Madonna ne sme stopiti na oder. 

Pevkini publicisti so nastop napovedali že aprila, na trenutna ugibanja o nastopu pa odgovarjajo, da za zdaj še niso sprejeli »končnih odločitev«. Kot so še poudarili na novinarski konferenci, so zdaj v zadnji fazi dogovarjanj in upajo, da pravočasno podpišejo vso ustrezno dokumentacijo. Madonna naj bi drugače v Tel Aviv prispela jutri ter začela priprave na sobotni nastop, poroča časnik Jerusalem Post

Po lanskoletni zmagi Izraelke Nette Barzilai je po protokolu prizorišče letošnje prireditve postal Izrael, čemur nasprotujejo številni propalestinski aktivisti. Podjetja, nastopajoče ter državne predstavnike med drugim pozivajo, naj bojkotirajo letošnji dogodek. Svoje nestrinjanje z gostujočo državo so lani izrazili tudi v odprtem pismu, kjer so zapisali: »Dokler Palestinci niso svobodni in enakopravni ter nimajo dostopa do temeljnih človekovih pravic, ne moremo normalizirati odnosov z državo, ki jim te pravice krati.«