Melanija kot Smrketa: tuji mediji o bizarnem kipu

Maxijeva prva dama ZDA, »izrezbarjena« z motorko, ni navdušila.
Fotografija: Zaradi naivnega sloga so kritiki na družbenih omrežjih kip Melanije označili za strašilo. Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Zaradi naivnega sloga so kritiki na družbenih omrežjih kip Melanije označili za strašilo. Jure Makovec/AFP

Skulptura Melania, ki so jo uradno odkrili v petek v okviru razstave Ta Eho ameriškega avtorja Brada Downeyja v bližini Sevnice, odmeva v svetovnih medijih. Britanski BBC piše, da so kipu ameriške prve dame domačini nadeli naziv Smrketa, ameriški New York Post pa piše o bizarni skulpturi.

V Rožnem v Občini Krško so v okviru razstave Downeyja v ljubljanski Galeriji Vžigalica v petek odkrili skulpturo Melania, ki uteleša v bližnji Sevnici odraščajočo ameriško prvo damo. Naročilo je dobil rokodelec in kipar z motorno žago Aleš Župevc, znan pod imenom Maxi.

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters


Že pred uradnim odkritjem so se zvrstili prvi odzivi na družbenih omrežjih. Prva javna skulptura Melanie Trump, kot jo je označil Downey, te dni odmeva tudi v tujih medijih, ki so sicer objavili precej podobne zapise. Francoska tiskovna agencija AFP je pisala, da se lahko sedaj rojstni kraj Melanie ponaša tudi s kipom svoje slavne hčere. Zaradi naivnega sloga skulpture so jo kritiki na družbenih omrežjih označili za strašilo.

FOTO: Jure Makovec/AFP
FOTO: Jure Makovec/AFP

 

Čudovita le avtorju projekta


»Razumem, zakaj ljudje morda mislijo, da ne odraža njenega fizičnega videza,« je dejal Downey za AFP. Kot je dodal, se njemu zdi naravnost čudovita.

Britanski BBC je zapisal, da je rezultat umetniškega podviga ironični lesen prikaz Melanie Trump v modrem plašču in roko, dvignjeno proti zraku. Nekateri domačini so skulpturo označili za sramoto in Smrketo ter da ni podobna prvi dami, so še dodali.
Kip naj bi predstavljal prvo damo na dan inavguracije njenega soproga Donalda Trumpa, kar pa je bilo tudi edino navodilo, ki ga je Župevc prejel od Downeyja, piše Independent.

FOTO: © Melania, 2019
FOTO: © Melania, 2019

 

»Moralo bi biti lepo presenečenje za kraj«


Pri televiziji Sky News so še pojasnili, da se je Župevc rodil isti mesec in v isti porodnišnici kot Melania. Ameriški New York Post je med drugim navajal še odziv domačinov, da je bizarna podoba žalitev slavne nekdanje sosede.

»Čeprav so domačini ponosni na najbolj slaven izvoz, Melanio, niso prav nič navdušeni nad podobnostjo med kipom in njo,« je poročala britanska ITV. Podobno so skulpturo komentirali pri nemški televiziji RTL. »Moralo bi biti lepo presenečenje za kraj, ki ga zaradi Melanie obiščejo številni turisti. Ampak namesto tega se domačini razburjajo,« so zapisali.

Več medijev je ob tem spomnilo tudi na turistično ponudbo v Sevnici in okolici, ki je posvečena slavni Slovenki – od tort, medu do copat.

FOTO: Jure Makovec/AFP
FOTO: Jure Makovec/AFP

Komentarji: