Tekma med flamingi in samorogi

Dolgolasci, večinoma v črni opravi, ljubitelji heavy metal glasbe, čez dan počivajo na obali dveh najlepših rek in se preganjajo s samorogi in flamingi, ki razbijajo črnino.

Objavljeno
25. julij 2019 09.15
Posodobljeno
26. julij 2019 14.19
FOTO: Simona Drevenšek
V vročini, ki neizprosno pripeka, je sotočje v Tolminu videti kot portoroška plaža, kar zadeva gnečo in veliko bolje, kar zadeva pestrost. Dolgolasci, večinoma v črni opravi, ljubitelji heavy metal glasbe, čez dan počivajo na obali dveh najlepših rek in se preganjajo s samorogi in flamingi, ki razbijajo črnino. Družbo jim delajo želve, plavajoči avtomobili, delfini... Prevoznih sredstev za po reki je na festivalu Metaldays, toliko, da bi jim zavidale tudi Jehove priče - če pride do vesoljnega potopa, ima vsak svoje plovilo, se je pošalila Katja. Očitno je metalcem uspelo, kar Noetu ni - rešiti samoroge, je dodal Žiga.

image
FOTO: Simona Drevenšek

 

»Metaski bojevniki, roke gor!«


V Tolminu se je od 22. julija do 26. julija število prebivalcev ponovno povečalo. Okoli 10.000 (ali več) metalcev je včeraj uživalo v težkih zvokih, ki so jih iz inštrumentov izvabljali Kalmah, Rotting Christ, Dream Theater, Kvelertak ...

image
Okoli 10.000 (ali več) metalcev je včeraj uživalo v težkih zvokih, ki so jih iz inštrumentov izvabljali Kalmah, Rotting Christ, Dream Theater, Kvelertak ... FOTO: Simona Drevenšek


Z nizom kar nekaj dobrih albumov - lani so ob 20. obletnci delovanja izdali osmega - so finski melodični death metalci Kalmah so bili ena izmed najbolje ohranjenih finskih skrivnosti. V Tolminu so se letos mudili drugič, »po osmih letih smo spet tukaj," je zbrano publiko nagovoril kitarist in pevec Pekka.

image
Z nizom kar nekaj dobrih albumov - lani so ob 20. obletnci delovanja izdali osmega - so finski melodični death metalci Kalmah so bili ena izmed najbolje ohranjenih finskih skrivnosti. FOTO: Simona Drevenšek


Drugič so se v Tolminu mudili tudi grški Rotting Christ. »Pi***maaaaateeeeer,« je uvodoma publiko nagovoril pevec Sakis Tolis, starejši izmed dvojca Tolis (mlajši brat Tolis je namreč bobnar). In to tekom koncerta rekel še vsaj dvakrat. »Metaski bojevniki, roke gor!« je podžigal publiko. Ni bilo treba dvakrat reči in že so bile roke v zraku in ljudje, ki so se opogumili in surfali na rokah.

image
Drugič so se v Tolminu mudili tudi grški Rotting Christ. FOTO: Simona Drevenšek


Metalci skrbno pospravljajo za sabo


Nemški thrash metalci Tankard sicer v pesmi Frei Bier reklamirajo brezplačno pivo za vse. No, brezplačnega piva ni nikjer. Ampak to niti ni pomembno. Ker pivo na metal festivalu pač teče.

Koliko piva se spije, je jasno ob pogledu na pločevinkam namenjene smetnjake. Lične kocke tvorijo ime festivala. Žejne duše jih na kopno in potem v smetnjak vozijo tudi z vodnimi plovili, ki so letos preplavila Sočo.

image
Koliko piva se spije, je jasno ob pogledu na pločevinkam namenjene smetnjake. FOTO: Simona Drevenšek


»Čakaj, čakaj. Še en 'level' moram izprazniti,« se smeji neki Nemec, ki ga fotografiram ob odlaganju tovora. »Naše plovilo je kot vreča brez dna,« se zareži.