Miniaturni »mišji jelen« le ni izumrl

V Vietnamu so žival, klasificirano z imenom tragulus versicolor, s fotopastmi odkrili prvič po skoraj treh desetletjih.

Objavljeno
12. november 2019 09.48
Posodobljeno
12. november 2019 09.48
Ker vrste niso zaznali vse od leta 1990, so znanstveniki sklepali, da jo je lov potisnil do roba izumrtja. FOTO: AFP
V. U.
V. U.
Življenje najde pot, bi lahko zapisali ob pozitivni novici v poplavi negativnih, ki se nanašajo na uničujoč vpliv človeka na okolje.

Za dobro novico so poskrbeli v Vietnamu, kjer so v džunglah na severo-zahodu države prvič po skoraj treh desetletjih znova uspeli fotografirati drobnega »mišjega jelena« z zoološko klasifikacijo pod oznako tragulus versicolor. Gre za vrsto sodoprstega kopitarja iz družine azijskih pritlikavih pižmarjev.

Za to vrsto že dolgo velja, da je na robu izumrtja, njeno vnovično odkritje je objavila revija Nature Ecology and Evolution. Vrsto so prvič znanstveno opisali šele pred dobrim stoletjem, leta 1910, ko so jo odkrili na obalnem območju v bližini mesta Nha Trang v Vietnamu, okoli 450 kilometrov oddaljenega od Ho Ši Minha. Ker vrste niso zaznali vse od leta 1990, so znanstveniki sklepali, da jo je lov potisnil do roba izumrtja.

image
FOTO: AFP


Znova so jo odkrili s pomočjo vietnamske biologinje An Nguyen in organizacije Global Wildlife Conservation, »ujeli« pa z več kot 30 fotopastmi. Podobno kot drugod po svetu tudi gozdove na jugo-vzhodu Azije izjemno ogrožata naraščanje prebivalstva in gospodarski razvoj.


image
FOTO: AFP


Strokovnjaki za biodiverziteto pri organizaciji Združenih narodov IPBES (Intergovernmental science-policy platform on biodiversity and ecosystem services) so maja v poročilu zapisali, da zaradi človekovega vpliva na planet tvega izumrtje do milijon vrst.