Moč za nov začetek Plácida Dominga?

Na gala večeru v Salzburgu bo slavni tenorist nocoj prejel oskarja za življenjsko delo.

Objavljeno
06. avgust 2020 07.00
Posodobljeno
07. avgust 2020 14.26
»Nagrada sporoča nekaj čudovitega: naklonjenost do umetnosti, predvsem do glasbe, je pomembna, da bomo našli moč za nov začetek,« je ob novici o nagradi povedal Plácido Domingo. Foto Jože Suhadolnik
Za 79-letnim opernim pevcem, dirigentom in režiserjem Plácidom Domingom je težko leto: lani avgusta je agencija Associated Press objavila podrobnosti o obtožbah dvajsetih žensk, ki naj bi jih spolno nadlegoval in se do njih neprimerno vedel, kar sta pokazali preiskava sindikata opernih izvajalcev in interna preiskava operne hiše v Los Angelesu.

Marca je prišla novica,­ da so Dominga v Acapulcu, kjer ima dom, hospitalizirali zaradi zapletov po okužbi s koronavirusom, konec meseca pa odpustili v domačo nego.

A današnji večer – prvič po okrevanju se bo pojavil v javnosti – bo njegov: na letališču W. A. Mozarta v Salzburgu mu bodo na slovesnosti samo za ­povabljene izročili nagrado za življenjsko delo v glasbenem ­gledališču, prejel bo kipec Papagena.
 

Evropa se mu ni odpovedala


Domingo je zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju odstopil s položaja generalnega direktorja operne hiše v Los Angelesu in odpovedal nastope v Metropolitanski operi v New Yorku, odrekli so se mu tudi v Filadelfijskem orkestru in opernih hišah v San Franciscu in Dallasu.

V Evropi je drugače. Še zmeraj ga vabijo, 22. avgusta bo s sopranistko ­Saioo Herná​ndez nastopil na gala večeru v Caserti, 28. avgusta bo v veronski areni nastopil na večeru arij, dan pozneje bo veronskemu orkestru dirigiral izbor ljubezenskih opernih duetov, ki jih bosta pela Vittorio Grigolo in Sonja Jončeva, na koledarju Dunajske državne opere so septembra, ob začetku sezone, navedeni njegovi štirje nastopi v vlogi Simona Boccanegre v istoimenski Verdijevi operi, januarja prihodnje leto bo pel v Nabuccu.


Domingo spet pride v Ljubljano

Kot je sporočil direktor ljubljanskega festivala Darko Brlek je že dogovorjeno naslednje gostovanje Plácida Dominga v Ljubljani: na festivalu bo nastopil prihodnje leto 11. avgusta.
 

 

Eden od najboljših


Novico o nagradi je Domingo sprejel »z velikim zadovoljstvom« in dodal, da sovpada s petinštirideseto obletnico njegovega prvega nastopa v Salzburgu.

»Za vse nas je zdaj kočljiv trenutek v zgodovini, za naše zdravje in zdravje vsega sveta. Avstrijska nagrada za glasbeno gledališče nam sporoča nekaj čudovitega: naklonjenost do umetnosti, predvsem do glasbe, je pomembna, da bomo našli moč za nov začetek.«

image
Porcelanast in pozlačen kipec ­Papagena je letos zamenjala steklena, tridimenzio­nalna različica. Foto Der ­österreichische Musiktheaterpreis
Nagrado si je leta 2012 zamislil tenorist, dirigent in oboist Karl-Michael Ebner, podeljuje jo dunajsko kulturno združenje Art Projekt (letos je porcelanast in pozlačen kipec Papagena zamenjala steklena, tridimenzionalna različica), o prejemnikih nagrad po posameznih kategorijah, skupaj jih je petnajst, pa odloča devetčlanska žirija, ki jo vodi urednica kulture prvega programa avstrijskega nacionalnega radia Susanna Dal Monte. Prizorišče nagrade je vsako leto drugje, po Dunaju, Gradcu in Innsbrucku je ­letos na vrsti Salzburg.

Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je Domingo »z mnogostranskim talentom eden od najboljših in najvplivnejših glasbenih umetnikov na svetu, ki že desetletja postavlja mednarodne standarde na najvišjo raven, slovesa pa si ni pridobil le z repertoarjem, ki obsega več kot 150 opernih vlog, čemur se ni približal noben drug tenorist, ampak tudi kot dirigent in operni režiser.«

image
Samec Blaž Domingo je lani na ljubljanskem poletnem festivalu nastopil kot dirigent. Slovenske filharmonike je vodil skozi Verdijev Rekviem.


Ustanovitelj Ebnerjeve nagrade je dodal: »Plácido Domingo je brez dvoma eden od največ­jih umetnikov našega časa, tenorist z več kot 4050 nastopi je kulturni ambasador kot nihče drug.«

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel nemški wagnerijanski tenorist René Kollo, pred njim avstrijski basist Kurt Rydl, leta 2017 ameriška operna zvezda, mezzosopranistka Grace Bumbry, ki je leta 1961 zaslovela kot črna Venera v Wagnerjevem Tannhäuserju na slavnostih igrah v Bayreuthu. Leta 2016 jo je prejel maestro Zubin Mehta, leto pred njim ameriški tenorist Neil Shicoff, leta 2014 pa slovaška koloraturna sopranistka Edita Gruberová.