Na gori pustil napravo za veslanje: »Norci še naprej onesnažujejo Mont Blanc«

Športno napravo bodo s helikopterjem prepeljali v dolino, a je bil Matthew Disney že deležen kritik, da ne spoštuje Mont Blanca.
Fotografija: Vrh je dosegel, a brez naprave. FOTO: Twitter profil/Matthew Disney
Odpri galerijo
Vrh je dosegel, a brez naprave. FOTO: Twitter profil/Matthew Disney

Nekdanji kraljevi marinec se je znašel pod plazom kritiki, ker je pod vrhom Mont Blanca pustil športno napravo za trening veslanja. Kakorkoli neverjetno to že zveni, je (žal) res. Matthew Disney je sicer res imel smele načrte, da osvoji 4810 metrov visoko goro, ob tem pa opozori še na fundacijo, ki zbira sredstva za pomoč vojnim veteranom. Podviga se je lotil na precej poseben način. Upal je, da bo 30. avgusta stal na vrhu Mont Blanca, vendar mu je namen preprečilo slabo vreme.

Ko je bil s težko napravo tik pod vrhom na višini 4418 metrov, se je vreme poslabšalo, vidljivost pa zmanjšala na vsega 50 metrov. Spustil se je nižje in v zasilnem bivališču pustil napravo, se obrnil nazaj in osvojil vrh. Težava je nastala, ker je veslaška naprava ostala pod goro. Župan Chamonixa se je hitro pritožil, da stvar tja niti slučajno ne sodi in da jo bodo morali z vrha odpeljati s helikopterjem. Stroški »reševanja« se gibljejo okrog 1800 evrov. Disney sicer vztraja, da bo sam poskrbel za odvoz.

»Varnost je zame na prvem mestu. Ker sem na ramenih nosil napravo za veslanje, še toliko bolj. Zato sem se obrnil in jo pustil pri šotorih.« Nato je osvojil vrh. Zakaj tega že prvotno ni poskušal storiti brez športne naprave, ni pojasnil. 

Župan mesteca Saint-Gervais Les Bains Jean-Marc Peillex je v odprtem pismu zapisal, da bodo poslali račun za odvoz naprave na britansko veleposlaništvo v Parizu. »Če si želijo Britanci zapustiti Evropo, bodo morali najprej poravnati račune,« je BBC citiral župana. Peillex je dregnil sicer še globlje: »Norci še naprej onesnažujejo Mont Blanc. S takšnim imenom (Disney) je najverjetneje mislil, da se nahaja v zabaviščnem parku.«



Če pustimo politiko ob strani, je tu veliko bolj pomembno varovanje neokrnjene narave v visokih gorstvih. Francoskega predsednika Emmanuela Macrona so pozvali, naj ukrepa proti ljudem, ki onesnažujejo gore. Junija sta dva plezalca z manjšim letalom pristala na vzhodni strani gore in nato osvojila vrh. Župan sedaj zahteva, da se Mont Blancu »vrne njegov mir«.

A Disney ne popušča. Trdi, da je imel načrt, kako z gore odstraniti telovadno napravo. Prinesel bi jo sam, pa tudi sicer je že zbral ekipo, ki bi to naredila namesto njega, če bi mu spodletelo. »Z veslaško napravo sem osvojil že 13 visokih vrhov. Spoštujem naravo in gore. Ne hodim tja gor, da bi se norčeval iz njih. Mislim, da je župan vso stvar malce preveč napihnil. Želel sem le zbrati sredstva za veterane.«

Matthew Disney z napravo za veslanje. FOTO: Twitter profil/Matthew Disney
Matthew Disney z napravo za veslanje. FOTO: Twitter profil/Matthew Disney


Čudnih zgodb okrog Mont Blanca sicer še ni konec. Ta vikend je nemški turist poskušal doseči vrh gore s psom, čeprav ga je policijska patrulja opozorila, naj tega nikar ne počne. Obljubil je, da bo psa pustil v dolini, a se je sredi noči odpravil proti vrhu. Psu naj bi - glede na fotografije, ki jih je Peillex objavil na twitterju - na poti začele krvaveti šape. 

In kljub vsemu to tudi ni prvič, da so na najvišjih vrhovih pristali bizarni predmeti. Leta 2006 so 200 metrov od vrha Ben Nevisa na Škotskem našli - klavir. Leta 2011 so blizu Snowdona v Walesu našli štirikolesnik, leta 2013 pa so blizu Scafell Pika odkrili ostanke hobotnice. 
 
Z Mont Blancom sicer ni šale. Gora je magnet za alpiniste, vsako leto poskuša vrh osvojiti približno 25.000 ljudi, a se veliko podvigov konča tragično. Gora je letos zahtevala že tri življenja. 

Komentarji: