Na robu sveta

V New Yorku bodo prihodnje leto odprli najvišjo razgledno ploščad na odprtem na zahodni polobli.

Objavljeno
15. marec 2019 09.51
Posodobljeno
15. marec 2019 11.23
Nova stolpnica je tretja najvišja v mestu: takoj za Svetovnim trgovinskim centrom in stolpnico 432 Park Avenue. Kompleks Hudson Yard, v katerem se nahaja nebotičnik, slavi svoje odprtje danes. FOTO: Promocijsko gradivo
Novi newyorški nebotičnik 30 Hudson Yards, ki je z dobrimi 386 metri tretji najvišji v mestu, takoj za Svetovnim trgovinskim centrom in stolpnico 432 Park Avenue, so zgradili marca lani. Njegova lokacija je nad skladiščem za shranjevanje vagonov in lokomotiv (West Side Yard), v predelu mesta, kamor je doslej le redko zataval kakšen turist. V bližini je Madison Square Garden, nekoliko bolj oddaljen pa znameniti Times Square. Posebnost stolpnice pa je stoto nadstropje, kjer je razgledna ploščad.

V obliki orjaškega trikotnika s površino skoraj 700 kvadratnih metrov se ploščad razprostira na višini 342 metrov nad newyorškimi ulicami. Oglašujejo jo kot novo znamenitost, ki bo obiskovalca popeljala »naravnost v nebesa«. Poimenovali so jo Rob (The Edge). Skozi stekleno okno bo mogoče opazovati živahen mestni utrip globoko spodaj, na večjem delu Manhattna.Visoke steklene pregrade bodo omogočale pogled na finančno četrt in Svetovni trgovinski center, na Brooklyn in mostove, ki se elegantno bočijo nad East Riverjem, na ikonično Chryslerjevo stolpnico in Empire State Building, ozreti se bo mogoče tudi proti Central Parku in novi generaciji izjemno visokih in slokih nebotičnikov, kot so Central Park Tower, Steinway Tower in Moma Tower, ki se dvigujejo nad »avenijo milijarderjev« in bodo mestu povrnili romantično podobo iz 20. in 30. let prejšnjega stoletja.

»Opazovalna ploščad vabi obiskovalce, da se sprehodijo 'po oblakih' in uživajo v panoramskih pogledih na New York kot nikoli doslej,« je za CNN povedal izvršni direktor upravljavskega podjetja stolpnice Hudson Yad Experiences Jason Horkin. Razgledne ploščadi so v New Yorku izjemno priljubljene, saj vsako leto privabijo na tisoče obiskovalcev.


Sestavljanka v zraku


Gradnja razgledne točke ni bila mačji kašelj. Več deset ton težke sestavne dele so do gradbišča dostavili na vlačilcih, ki so več čas pluli po reki Hudson, in jih z žerjavi dvignili dobrih tristo metrov do vrha nebotičnika, kjer so jih gradbeniki sestavili kot legokocke. Na robu poslopja pa so se spopadali z močnim vetrom, ki na tej višini redko popusti. Ploščad iz petnajstih delov so sprva sestavili v Italiji, nato so jo razstavili, naložili na ladjo in pripeljali v ZDA. Jekleno opazovalnico so ustvarili strojniki iz podjetja Cimolai iz Pordenona v Furlaniji, ki je specializirano za sestavljanje kompleksnih jeklenih struktur, od mostov, stadionov do naftnih ploščadi.

Cimolai je eno največjih svetovnih jeklarskih podjetij, ki je doslej sodelovalo pri gradnji znamenite železniške postaje Okulus v finančni četrti v New Yorku, ki jo je v podobi bele golobice z razprtimi krili projektiral slavni španski arhitekt Santiago Calatrava. Podjetje trenutno sodeluje še pri gradnji najvišjega nebotičnika v Evropi Lakhta Center (462 metrov) v Sankt Peterburgu v Rusiji.The Edge je pravzaprav mednarodni podvig. Jeklo so priskrbeli v Italiji, steklo v Nemčiji, granitne plošče pa so iz kamnoloma v Virginiji in so jih obdelali v Kanadi. Čeprav še niso potrdili točnega datuma odprtja, na spletni strani sprejemajo rezervacije za skupine že za leto 2020. Obiskovalci pa bodo – kot pri večini tovrstnih atrakcij – lahko zapravili tudi nekaj denarja v restavraciji, ki bo nadstropje više in jo bo upravljala elitna londonska catering služba Rhubarb.

Opazovalna ploščad se bo pridružila ikoničnim opazovalnicam, po katerih je New York dobro znan. The Edge bo okoli dvajset metrov višji od razgledne točke na Empire State Buildingu, a štirideset metrov nižji od One Observatory v Svetovnem trgovinskem centru, ki pa je v zaprtem prostoru.

image
Razgled iz ploščadi Top of the Rock na Rockfeller nebotičniku.  FOTO: Lucas Jackson/reuters


Razgledne točke so v New Yorku izjemno priljubljene. Top of the Rock se nahaja na vrhu artdecojevskega nebotičnika Rockefeller in je zasnovana kot paluba na čezoceanki. Za mnoge je prav od tod najlepši razgled na New York, saj omogoča pogled na Empire State Building, ki je poleg arhitekture in višine znan tudi po dolgih čakalnih vrstah, večkrat upodobljenih v številnih filmih.

image
Takšna je bila četrt Hudson Yards pred obnovo. FOTO: Chip East/Reuters


image
Nova podoba Hudson Yards. FOTO: Mike Segar/Reuters

 

Najobsežnejši zasebni nepremičninski projekt v ZDA


Nebotičnik 30 Hudson Yards so projektirali arhitekti newyorškega arhitekturnega biroja Kohn Pedersen Fox, ki so tudi sicer specializirani za nebotičnike. Med drugim so njihovi Svetovni trgovinski center v Šanghaju, Lotte v Južni Koreji, Mednarodni trgovinski center v Hongkongu in Tour First v Parizu. Omenjeni nebotičnik v New Yorku je del širšega projekta prenove četrti Hudson Yards, ki se razprostira na enajstih hektarjih Manhattna. Gre za najobsežnejši zasebni nepremičninski projekt v zgodovini ZDA s končno ceno 25 milijard evrov. Gradbena dela naj bi se končala leta 2024, kompleks pa bo združeval 16 nebotičnikov, več kot sto trgovin in restavracij.

image
Plovilo (The Vessel), zgradba, ki jo je britanski oblikovalec Thomas Heatherwick, je v središču kompleksa Hudson Yards, ki se odpira prav danes.  FOTO: Mike Segar/Reuters


V središču bosta park in ogromna struktura z imenom plovilo (The Vessel), ki jo je britanski oblikovalec Thomas Heatherwick zasnoval z več kot 2500 stopnicami in 80 podiji, prek katerih se bodo lahko obiskovalci svobodno sprehajali. V izjemno sodobne in tehnološko izpopolnjene stolpnice se bodo naselila mnoga poslovna podjetja, tehnološka in modna, odvetniške pisarne, banke, mediji in farmacevtska podjetja, denimo banka Wells Fargo, Time Warner, pa tudi CNN je napovedal, da bo tja preselil del svojih pisarn. Prenova četrti Hudson Yards je zamisel ameriškega milijarderja Stephen M. Rossa, ki je izvršni direktor nepremičninske agencije The Related Companies. Prvi del kompleks bo odprl svoja vrata za obiskovalce danes.