Namiga prireditev: Seviqc Brežice in Pod belimi pečinami

V Brežicah se začenja priznani glasbeni festival, v Ljubljani pa se s projekcijo Vikendove predpremiere zaključuje Film pod zvezdami.
Fotografija:  Guerra Amorosa FOTO: Arhiv Seviqca
Odpri galerijo
 Guerra Amorosa FOTO: Arhiv Seviqca

Sobota, 8. avgusta



GLASBA


Seviqc Brežice 2020


Grad Brežice, ob 20.30

Seviqc Brežice je sinonim za staro glasbo v Sloveniji, je elitni mednarodno verificiran projekt s skoraj štiridesetletno tradicijo (1982). Je festival in program razvoja stare glasbe, ki temelji na treh razvojnih stebrih: stara glasba, kulturna dediščina in kulturni turizem, z aktivnim vključevanjem razvojnih in izobraževalnih vsebin. Pet koncertov in pet festivalskih predtaktov bo od 8. do 21. avgusta v Brežicah, Dolenjskih Toplicah in Slovenski Bistrici.

V soboto ob 20.30 na gradu Brežice festival začenjajo s čarobnimi zvoki in odmevi starodavnih strun. Nastopil bo italijanski godalni trio Guerra Amorosa, ki ga sestavljajo Raffaele Tiseo (viola d’amore), Gianni la Marca (bariton) in Marco Ottone (viola da gamba). Guerra Amorosa je nov projekt, ki združuje tri inštrumente, ki so med seboj glede na svojo naravo močno povezani, a se glasbena literatura z njihovim fenomenom v resnici ni nikoli ukvarjala. Nocojšnji program je spretno prilagojen posebnostim vsakega inštrumenta.



FILM
 

Pod belimi pečinami


Ljubljanski grad, ob 21.30

Pod belimi pečinami Foto Arhiv Kinodvor
Pod belimi pečinami Foto Arhiv Kinodvor


Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad je Kinodvor znova pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, letošnji Film pod zvezdami pa zaključujejo s projekcijo Vikendove predpremiere, britanskega filma Pod belimi pečinami, ki ga je režiral William Nicholson.

Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek. Zgodba govori o Grace in Edwardu, ki sta poročena 29 let. Ko ju v majhnem obmorskem mestu, kjer je odraščal, nekoč obišče sin Jamie, mu oče pove, da namerava ženo zapustiti … In to še istega dne … V glavnih vlogah igrajo Annette Bening, Bill Nighy, Josh O'Connor.

Komentarji: