Namigi prireditev: 2020, Festival baročne glasbe in Freakdom

Premiera znanstvenega kabareta v Cankarjevem domu, še en koncert v sklopu Filharmoničnega festivala baročne glasbe in priznani jazz-rockerji v Mariboru.
Fotografija: 2020 Foto Toni Soprano Meneglejte
Odpri galerijo
2020 Foto Toni Soprano Meneglejte

Sobota, 25. januarja



PREDSTAVA
 

2020


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, sobota, 25. januarja, ob 20. uri

Premiera znanstvenega kabareta po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Če kdo, potem izraelski pisatelj Yuval Noah Harari zadnjih nekaj let kraljuje na vrhu svetovnih lestvic najbolje prodajane literature. Pri nas je enako, prevedeni deli Sapiens – Kratka zgodovina človeštva in Homo Deus – Kratka zgodovina prihodnosti sta odlično prodajani ter v knjižnicah ves čas izposojeni, enako pot ubira njegova zadnja uspešnica 21 nasvetov za 21. stoletje. Predstava z naslovom 2020 bo tematizirala usodo in evolucijo človeka. Hararijeve misli bodo postale izhodišče za dialoge, monologe, plesne in glasbene prizore v žanrski obliki znanstvenega kabareta. Ambicija ustvarjalcev je ustvariti pametno, zabavno in poučno umetniško delo o evoluciji, vesolju in našem prostoru v njem, eksistencializmu in umetni inteligenci.

Avtor koncepta in režiser je Ivica Buljan, igrajo pa Iva Babić, Mojca Funkl, Jure Henigman, Nika Korenjak, k. g., Nina Ivanišin, Benjamin Krnetić, Marko Mandić, Zvezdana Mlakar, Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Timon Šturbej, Matej Zemljič in Jurij Zrnec.


GLASBA
 

5. Filharmonični festival baročne glasbe (Händel in Angleži)


Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana kozine, sobota, 25. janarja, ob 11. uri

Ana Dolžan Foto Slovenska Filharmonija
Ana Dolžan Foto Slovenska Filharmonija


Händlova glasba je dobro poznana in razmeroma pogosto izvajana, zelo redko pa na koncertnih sporedih najdemo dela njegovih angleških sodobnikov in naslednikov, kot so Arne, Avison, Greene in Boyce. Thomas Arne se je uveljavil predvsem kot avtor glasbe za gledališče in januarska matineja se bo začela z uverturo k njegovi operi Parisova sodba. Charles Avison je danes najbolj znan po orkestrskih priredbah temperamentnih čembalskih sonat Domenica Scarlattija. Iz kratkih Scarlattijevih stavkov je ustvaril sijajne concerte grosse za godala. Na sporedu bo tudi suita s solistično trobento iz priložnostne ode Henryja Purcella in še kaj.

Nastopil bo Orkester Slovenske filharmonije z Ano Dolžan (violina in glasbeno vodstvo) in Franjem Bilićem (čembalo) v vlogi solistov.


GLASBA
 

Freakdom


Narodni dom Maribor, sobota, 25. januarja, ob 20.30

Freakdom Foto Cyrille Benhamou
Freakdom Foto Cyrille Benhamou


Basista in bobnarja iz te zasedbe poznamo; Shanir Blumenkranz in Kenny Grohowski sta pri nas muzicirala že v kvartetu Abraxas, eni izmed najbolj norih skupin, za katere piše John Zorn. Grohowski je doma tako v jazzu, kot tudi v težkokategornem metalu.

Tretji glasbenik v tej zasedbi, David Konopnicki, je mlad francoski kitarist, ki vodi eno najbolj divjih pariških rock skupin AutorYno, na meji med metalom, punkom, dubom in surf glasbo.

Komentarji: