Namigi prireditev: 50-letnica Glasbene mladine Slovenije, Stian Westerhus in Duh, ki hodi

Glasbena mladina Slovenije praznuje pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, kitarist, znan po raztezanju zvočnih posnetkov v Ljubljani, v Mariboru pa gostovanje novosadskega gledališča.
Fotografija: Zveza Glasbene mladine Slovenije FOTO: Eva Križaj
Odpri galerijo
Zveza Glasbene mladine Slovenije FOTO: Eva Križaj

Torek, 21. januarja



GLASBA


Slavnostna akademija ob 50-letnici Zveze Glasbene mladine Slovenije


Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Velika dvorana, ob 18. uri

Zveza Glasbene mladine Slovenije je bila ustanovljena decembra 1969 kot zveza društev z nepridobitnim delovanjem. Od leta 1992 je samostojna članica Mednarodne zveze Glasbenih mladin (Jeunesses Musicales International), po podatkih Unesca najpomembnejše svetovne mladinske glasbene organizacije. Glasbena mladina Slovenije tako že 50. leto uspešno uresničuje svoje osnovne cilje. Mladim poskuša na simfoničnih matinejah, komentiranih koncertih, glasbenih delavnicah in v reviji Glasna približati svet glasbe. Obenem opravlja dragoceno vlogo v razvoju profesionalnih glasbenikov, saj mladim omogoča prve nastope na koncertnih odrih, organizira predstavitve v tujini in sodelovanje v mednarodnih orkestrih, zborih in na glasbenih taborih. Posebno pozornost v pestrem izboru svojih dejavnosti namenja ohranjanju in aktualizaciji ljudskega glasbenega izročila.

Slavnostna akademija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Na slavnostni akademiji bodo nastopili: Zbor nekdanjih in sedanjih pevcev Svetovnega zbora mladih, Pihalni kvintet Akademije za glasbo v Ljubljani 1994/1995, Godalni kvartet Accadémia, Duo Dendrocopos, Skupina Volk Folk in Franci Krevh.


GLASBA
 

Stian Westerhus: V


Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana, ob 20. uri

Stian Westerhus FOTO: André Loyning
Stian Westerhus FOTO: André Loyning


Kitarist Stian Westerhus je znan po raztezanju zvočnih posnetkov. Prav tako je naredil trajne vtise v skupinah, kot so Puma, Monolithic, Jaga Jazzist in Ulver, ustvaril pa je tudi dva albuma z norveško pevko Sidsel Endresen. V delu z naslovom V, ki ga je prvotno naročil National Jazzscene v Oslu, je zbral vse to znanje in drznost ter napisal pesmi: močne, čustvene, nazobčane, kaotične, lepe, nepozabne. V je potovanje, ki vas popelje v najglobljo temino in nato počasi, počasi vodi proti svetlobi.

Westerhus je projekt zasnoval z mislijo na dva neobrzdana glasbenika. Ståleja Storløkkena se boste spomnili iz sestavov, kot sta Elephant9 in Supersilent. Na bobnih, zvoncih in pavkah je Erland Dahlen, inventiven in propulziven bobnar, ki je odlična pogonska sila benda.


PREDSTAVA
 

Duh, ki hodi (Prometejeva pot)


SNG Maribor, Stara dvorana, ob 20. uri

Duh, ki hodi FOTO: A. Ramadanović
Duh, ki hodi FOTO: A. Ramadanović


Gostujoča predstava Srbskega narodnega pozorišta Novi Sad v režiji Aleksandra Popovskega je fragmentarno, večjezično, avtorefleksivno delo, družinska in družbena drama upora, v katero so vtkani sestavni deli parodije, trilerja, fantastike in absurda. Tekst temelji na filmski in gledališki dediščini – protagonista pripelje neposredno v povezavo z likom iz filma Taksist, zgodba pa občasno zavedno reflektira dogajanje iz Shakespearjevega Hamleta.

Glavni lik je Mara, finančno zlomljen shakespearolog, do vratu v dolgovih, konkretna in metaforična figura zdrobljene kulture. Igrajo: Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Strahinja Bojović, Radoje Čupić, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Alisa Lacko, Danica Grubački.

Komentarji: