Namigi prireditev: Bojan Bensa, Nova generacija grafikov ter Ljubezen in glasba

Odprtje dveh razstav, barvitih slik Bojana Bense in grafik petih mladih umetnikov, ter nadaljevanje Modrega abonmaja z ruskim violinistom Sergejem Krilovom.
Fotografija: Bojan Bensa: Človek, ptič in senca, 120 x 90, olje na platnu FOTO: Arhiv umetnika
Odpri galerijo
Bojan Bensa: Človek, ptič in senca, 120 x 90, olje na platnu FOTO: Arhiv umetnika

Četrtek, 13. februarja



RAZSTAVA

Bojan Bensa: Pomembne zgodbe močno žarijo


Ljubljanski grad, Galerija S, ob 18. uri

Odprtje slikarske razstave Bojana Bense, o kateri je kustos razstave dr. Sarival Sosič zapisal, da Bojan Bensa predstavlja izbor slikarskih del vse od leta 1983 pa do svojih zadnjih slik, ki so nastale v obdobju, ko se je umetnik pripravljal na svojo najobsežnejšo razstavo v Ljubljani. »Razstava že s poetičnim naslovom opredeli najbolj izrazito polje umetnikovega ustvarjanja, kot so močne, živahne, celo divje barve. Skozi domišljeno, a občasno tudi impulzivno nebrzdano barvno silovitost pred nami nastaja svet podob, svet, prežet s figuraliko tako ljudi kot živali, in predvsem likovni svet, ki niha med konkretnostjo oziroma naslonom na določene vsebine ter med meditativnostjo z rahlo navezavo na magičnost ali celo na nadrealnost upodobljenega …«

Razstavo, ki bo na ogled do 19. aprila, bo odprla predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana mag. Mojca Zlokarnik.


RAZSTAVA
 

Nova generacija grafikov


Galerija ZDSLU, Ljubljana, ob 18. uri

Natalija Juhart: <em>Markovi vzdihljaji</em>, jedkanica in barvna akvatinta, 2017 FOTO: Arhiv ZDSLU
Natalija Juhart: Markovi vzdihljaji, jedkanica in barvna akvatinta, 2017 FOTO: Arhiv ZDSLU


Na razstavi se bo predstavilo pet mladih, a priznanih avtorjev, ki so svoje delo na področju likovno vizualnega ustvarjanja posvetili umetniški grafiki. Razstavljali bodo: Miha Erič, Anita Indihar Dimic, Natalija Juhart, Alja Košar in Miha Perčič.

Prof. dr. Milček Komelj, ki bo na odprtju umetnike tudi predstavil, je med drugim zapisal: »Raznorodna dela, ki jih je izmed prijav avtorjev izbrala umetnostna komisija, Umetniški svet Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, omogočajo predvsem fragmentaren vpogled v njihovo individualno poetiko.« Razstava bo na ogled do 10. marca.


GLASBA
 

Modri 5: Ljubezen in glasba


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana, ob 19.30

Sergej Krilov FOTO: Mary Slepkova
Sergej Krilov FOTO: Mary Slepkova


Modri abonma se nadaljuje s ciklom sedmih orkestralnih pesnitev Gazele Lucijana Marije Škerjanca. Tako se ob 120. obletnici skladateljevega rojstva začenja zaznamovanje spomina na eno ključnih slovenskih glasbenih osebnosti. Spored sestavlja še glasba ruskih sodobnikov; zvočno razgiban Koncert za violino in orkester št. 2 Sergeja Prokofjeva bo odprl violinski solo ruskega virtuoza Sergeja Krilova, Petruška nosi podpis Igorja Stravinskega. Delo je ustvaril na pobudo znamenitega impresarija Sergeja Djagileva za ansambel Ruski baleti (Ballets Russes).

Dirigentsko palico bo vihtel cenjeni ruski maestro Dmitrij Liss, dolgoletni šef dirigent Uralskega filharmoničnega orkestra.

Komentarji: