Namigi prireditev: Borštnikovo srečanje, Romanca in neuverBand

Začenja se osrednji slovenski gledališki festival, pianistka Manca Udovič se bo z Romanco predstavila novo ploščo, iz Basla pa prihaja desetčlanska zasedba z dvema slovenskima članicama.
Fotografija: Grad gori Foto Nada Žgank
Odpri galerijo
Grad gori Foto Nada Žgank

Ponedeljek, 14. oktobra


NA ODRIH
 

54. festival Borštnikovo srečanje


Več prizorišč, Maribor, od 10.30

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Poteka v drugi polovici oktobra v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Program obsega izbor predstav slovenskih institucionalnih in nevladnih producentov v tekmovalnem in spremljevalnem programu, povabljene gledališke predstave iz tujine, usposabljanja, delavnice in aktivnosti za razvoj občinstev, študentsko gledališče ter strokovne dogodke v sodelovanju s slovenskimi in tujimi soorganizatorji.

Letos bo tajal do 27. okrobra, obiščejo pa ga številni domači in tuji gostje, med slednjimi tudi selektorji tujih festivalov, umetniški in programski direktorji, novinarji ter druga zainteresirana ter strokovna javnost. Današnji otvoritveni dan se bo zaklučil s koncertom skupine Grad gori!


GLASBA
 

Romanca


Kino Šiška, Katedrala, ob 20. uri

Manca Udovič Foto Nejc Pisanski
Manca Udovič Foto Nejc Pisanski


Romanca je prvenec z naslovom "Počasi in previdno" v samozaložbi izdala 4. oktobra. Na zgoščenko je uvrščenih devet realistično-romantičnih skladb, katerih avtorica je Manca Udovič, večkrat mednarodno nagrajena pianistka iz Ljubljane. Ob klavirju spretno združuje klasično in jazzovsko znanje, ki ga je pridobivala pri uglednih glasbenih pedagogih doma in v tujini. Vpliv obeh zvrsti je slišen tudi v njeni avtorski glasbi, kateri je v preteklih letih namenila največ časa..

Nekaj skladb iz albuma je Romanca že igrala v živo, v celoti pa ga bo premierno predstavila na današnjem koncertu. Na odru se bodo zasedbi pridružili godalni kvartet Emona, brass sekcija z Matijo Mlakarjem in Rudijem Javornikom ter kitarist Gašper Kržmanc. Na koncert pride tudi izvrstna hrvaška pevka Nina Kraljić. Koncert bo pospremljen s čarobno video animacijo, ki nastaja v sodelovanju z Anjo Romih.


GLASBA
 

Zvokotok: neuverBand


Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana, ob 20. uri

neuverBand Foto Cd
neuverBand Foto Cd


Ansambel neuverBand od svojega nastanka leta 2012 sooblikuje vrhunsko ponudbo sodobne glasbe Basla. Desetčlansko zasedbo, ki nastopa v različnih instrumentalnih kombinacijah, sestavljajo nekdanji študenti podiplomskega programa za sodobno glasbo Akademije za glasbo v Baslu.

Pod umetniškim vodstvom skladatelja Paula Clifta predstavljajo tematske sporede glasbe 20. in 21. stoletja, pri čemer veliko pozornost namenjajo mladim skladateljem, naročajo dela pri obetavnih ustvarjalcih in bienalno prirejajo natečaj Construct Radiate za najboljše nove skladbe. Od nastanka je ansambel naročil preko 20 novih del skladateljev iz Avstralije, Francije, Južne Koreje, Švedske, ZDA, Švice ter tudi iz Slovenije, od koder prihajata dve članici, flavtistka Anja Clift in klarinetistka Valentina Štrucelj.

Komentarji: