Namigi prireditev: Bratje po orožju, Lau(f)story in Možiček Žebljiček

Na razstavi predmeti iz časa Homerja, na odru o češkem atletu Emilu Zatopeku, za otroke pa kolaž kratkih zgodb Lojzeta Kovačiča.

Objavljeno
25. oktober 2019 08.00
Posodobljeno
25. oktober 2019 08.00
Bratje po orožju Okras na lončeni posodi v obliki bikove glave, z najdišča Kaptol - Gradca. (8.-7. st. pr. n. š.) Foto Arhiv Dolenjski Muzej

Petek, 25. oktobra


RAZSTAVA
 

Bratje po orožju: Elite starejše železne dobe


Dolenjski muzej, Mala dvorana, Novo mesto, ob 19. uri

Odprtje mednarodne arheološke razstave Arheološkega muzeja v Zagrebu, Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu in Dolenjskega muzeja Novo mesto.

Na razstavi bosta prikazana dva bojevniška grobova iz kaptolske in dolenjske skupine. Čeprav se skupini v marsičem razlikujeta, predvsem po pogrebnem obredu, najdemo v materialni kulturi skupnosti iz Kaptola in Novega mesta tudi veliko medsebojnih stikov. Komunikacijo in menjavo med takšnimi geografsko oddaljenimi in kulturno različnimi skupinami so omogočale tesne vezi med njihovimi elitami. Kaže, da je bila ideologija teh elit, ki se je kazala v noši in orožju, dokaj enotna na širšem prostoru, kar je omogočilo ustvarjanje daljnosežnih komunikacijskih mrež, v katerih sta imeli zelo pomembno mesto prav ti središči. Zato bosta na razstavi predstavljena bojevnika odličen primer vezi, ki so tvorile kulturno tkivo celinske Evrope v času Homerja, v 8.st. p.n.št. Razstava bo na ogled do 2. februarja 2020.


GLEDALIŠČE
 

Boštjan Videmšek: Emil Zatopek: Lau(f)story


Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, ob 18. uri

image
Lau(f)story Foto Barbara Čeferin


Predstava v režiji Matjaža Pograjca govori o češkem atletu Emilu Zatopeku, enem največjih športnikov in najboljših tekačev na dolge proge vseh časov. Lau(f)story je tako drama o človeku, ki se je s svojo toplo in neomajno neodvisno sredico spopadal z vsemi možnimi klišeji, stereotipi, totalitarizmi, idioti(zmi), pravili in zakoni.

Nastopajo: Jurica Marčec, Klara Kastelec, Nika Ivančić, Anja Đurinović Rakočević, Inan Du Swami, Aleš Kranjec, Petra Vidmar. Predstava je nastala v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.ZA OTROKE
 

Možiček Žebljiček


Hiša otrok in umetnosti, Ljubljana, ob 18. uri

image
Možiček Žebljiček Foto Boštjan Lah


Predstava Možiček Žebljiček je kolaž kratkih zgodb, ki jih je za otroke napisal pisatelj Lojze Kovačič. V predstavi je uprizorjenih sedem pravljic iz njegove zbirke Zgodbe iz mesta Rič-Rač. Ob 90. obletnici rojstva Lojzeta Kovačiča velikega pisatelja predstavljajo kot lutkarja in avtorja zgodb za otroke. Bil je zelo blizu sodobnemu lutkovnemu razmišljanju in občutenju.

Dva žeblja postaneta črna možička, gospodka s klobuki, ki se sukata in priklanjata vrh okna, odsev svetlikanja vaze na mizi pa so oči volka. V take vrste narobe svetovih se vloge zamenjajo: predmeti ravnajo z ljudmi tako kot ljudje s predmeti. Predstava je nastala v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor. Ljubljanska premiera lutkovne predstave za otroke od 4. leta starosti. Ponovitev bo v soboto ob 10. uri.