Namigi prireditev: Čarobna piščal, Volpone in Strahovi

Danes ljubljanski premierni uprizoritvi znamenite Mozartove opere Čarobna piščal in komedije Volpone, v Kranju pa premiera predstave Strahovi Henrika Ibsena.

Objavljeno
10. oktober 2019 08.00
Posodobljeno
10. oktober 2019 11.07
Čarobna piščal FOTO: Mankica Kranjec
R. L.
R. L.

Četrtek, 10. oktobra


OPERA
 

Čarobna piščal


SNG Oper in balet, Ljubljana, ob 19.30 uri

Čarobno piščal (1791) je Wolfgang Amadeus Mozart ustvaril ob koncu svojega življenja in velja za najpogosteje izvajano Mozartovo opero ter hkrati bogati železni repertoar vsakega opernega gledališča. Ta opera je edino delo, ki ga je skladatelj v kratkem ustvarjalnem zamahu ustvaril za predmestno dunajsko gledališče Freihaustheater auf der Wieden in pri katerem je sodeloval z libretistom in igralcem Emanuelom Schikanedrom, producentom in direktorjem tega gledališča. Hkrati gre tudi za edino Mozartovo stvaritev, ki je zasnovana na tradiciji dunajskega Ljudskega gledališča (Volkstheater), na magičnih operah in tako imenovanih mehaničnih komedijah.

Režijo podpisuje uspešni slovenski gledališki režiser Jaša Koceli, glasbeno vodstvo predstave pa bo v rokah maestra Jaroslava Kyzlinka.


PREDSTAVA
 

Volpone


MGL, Ljubljana, ob 20. uri

image
Volpone FOTO: Peter Giodani


Komedija Volpone ali lisjak elizabetinskega dramatika Bena Jonsona iz leta 1605 govori o človekovem hlepenju po denarju, prestižu, mladosti in ugodju, pa tudi o njegovi zmožnosti pretvarjanja in poigravanja z drugimi ljudmi, torej o umetnosti prevare – kot da je vpisana v človeško naravo. Volponeja je leta 1926 priredil in posodobil avstrijski pisatelj in dramatik Stefan Zweig. Skrčil je število oseb in izpustil stransko dogajanje, spremenil pa je tudi konec komedije.

Tokratna uprizoritev, ki jo kot avtor priredbe in režiser podpisuje Diego de Brea, spaja obe različici komedije ter protagonista obravnava kot ultimativnega izzivalca lastne smrti. Volpone je poln arhetipskih simbolov in antologijskih komičnih situacij, ki s kritičnim skalpelom s pomočjo ironije in sarkazma razgaljajo osebne in družbene anomalije. Predvsem človekov moralni propad in zlaganost. Nastopajo: Primož Pirnat, Jaka Lah, Gašper Jarni, Jožef Ropoša, Jernej Gašperin, Ana Pavlin, k. g., Tanja Dimitrievska, Matej Zemljič, Mario Dragojević, k. g., in Boris Kerč.


PREDSTAVA
 

Strahovi


Prešernovo gledališče Kranj, ob 19.30 uri

image
Strahovi FOTO: Nada Žgank


Drama Strahovi Henrika Ibsena je nastala leta 1881 pod naslovom Gengangere (norv. duhovi, strahovi). Razglašena je bila za nemoralno in je med takratnim meščanstvom vzbudila ogorčenje in odpor, saj se je avtor poleg vprašanja evtanazije dotaknil tudi spolnih bolezni, ki so bili v tedanji družbi tabu. Predstavo v produkciji Prešernovega gledališča Kranj je režiral Igor Vuk Torbica, igrajo pa Vesna Jevnikar, Blaž Setnikar, Borut Veselko, Peter Musevski in Vesna Pernarčič.