Namigi prireditev: Dr. Prešeren, Ohad Talmor Newsreel in Ana Mraz

V Kranju premiera predstave o ženskah iz Prešernovega življenja, v Mariboru priznan jazz trio, v Ljubljani pa odprtje fotografske razstave o festivalu Ana Mraz.

Objavljeno
13. december 2019 08.00
Posodobljeno
13. december 2019 08.00
Dr. Prešeren
Peter Musevski Foto Nada Žgank
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Petek, 13. decembraPREDSTAVA


Dr. Prešeren


Prešernovo gledališče Kranj, ob 19.30

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči, kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnjujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe.

Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj. Igrajo: Vesna Slapar, Darja Reichman, Nataša Keser k. g./Lara Fortuna k. g., Vesna Pernarčič, Peter Musevski, Blaž Setnikar, Miha Rodman in Aljoša Ternovšek.


GLASBA

Ohad Talmor Newsreel

Narodni dom, Maribor, ob 20.30

image
Ohad Talmor Newsreel Foto Arhiv Skupine


Kdor je zapisan jazzu, naj ne zamudi koncerta, na katerem se bo počutil kot v katerem izmed vodilnih newyorških klubov. Na ekskluzivni slovenski nastop namreč prihaja nekaj trenutno najbolj vročih imen newyorške scene, zbrane pod okriljem založbe Pi Records.

Tolkalca in bobnarja Dana Weissa je New York Times umestil med pet najboljših jazzovskih bobnarjev, njegov album Fourteen pa so v letu 2014 uvrstili na lestvico desetih najboljših albumov tistega leta (ne glede na žanr). Kitarist Miles Okazaki je bil v letu 2019 izbran za glasbenika »#1 Rising star« – ime torej, o katerem bo v prihodnje še veliko slišati. Newsreel je zasedba stalnica v delu saksofonista Ohada Talmorja, katere nukleus je pričujoči trio, a občasno zraste tudi do seksteta.


RAZSTAVA

Ana Mraz je v mestu!

Mestna hiša, Desni atrij, Ljubljana, ob 18. uri

image
Ana Mraz je v mestu! Foto Matej Štalcer


Ana Mraz je zimski mednarodni festival uličnega gledališča, ki ga prireja Gledališče Ane Monro in bo letos že 20. leto (potekal bo od 26. do 30. decembra na Špici) zapored popestril praznično vzdušje v prestolnici z atraktivnim umetniškim programom. Matej Štalcer je dolgoletni obiskovalec festivala, ljubitelj uličnega gledališča in fotograf.

Razstavljene fotografije pripovedujejo zgodbe iz pestre zgodovine festivala in prikazujejo avtorske predstave Gledališča Ane Monro in njihovega podmladka, ki ustvarja v okviru gledališča ŠUGLA, nastope drugih domačih in tujih uličnih ustvarjalcev ter povezanost nastopajočih in publike, obiskovalce pa bodo popeljale tudi po vseh dosedanjih festivalskih prizoriščih v Ljubljani (od Mesarskega mosta do Špice).