Namigi prireditev: Dunajski dnevi, Pigmalion in Jami distrikt

Dunajski orkester Klangkollektiv bo odprl Dunajske dneve, Jaka Babnik se bo predstavil z najnovejšim projektom, v okviru Borštinovega srečanja pa bodo gostili srbsko lažno dokumentarno predstavo.

Objavljeno
22. oktober 2019 08.00
Posodobljeno
22. oktober 2019 08.00
Dunajski dnevi Klangkollektiv Foto Lucas Beck
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Torek, 22. oktobra


GLASBA
 

Otvoritveni koncert Dunajskih dnevov


Slovenska filharmonija, Ljubljana, ob 19. uri

Dunaj bo od torka ponovno zazvenel v Ljubljani. Odprtje Dunajskih dnevov bo v znamenju dunajskega klasika Ludwiga van Beethovna ter kulture, dostopne vsem meščankam in meščanom. Prihodnje leto ob 250. obletnici njegovega rojstva bo avstrijska prestolnica temu velikanu dunajske klasicistične glasbe, ki je kar 35 let živel in ustvarjal na Dunaju, posvetil številne prireditve pod skupnim imenom »Dunaj Beethoven 2020.

Dunajski orkester Klangkollektiv, ki ga sestavljajo člani največjih orkestrov, kot sta Dunajski filharmoniki in Dunajski simfoniki, bo danes slovenskemu občinstvu brezplačno predstavil nekaj Beethovnovih del ob boku Wolfganga Amadeusa Mozarta in slovenskega skladatelja Benjamina Ipavca. Dunajske dneve v Slovenski filharmoniji bo odprl župan in deželni glavar mesta Dunaj Michael Ludwig. Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Slovenske filharmonije. Tisti, ki vstopnice ne bodo uspeli dobiti, bodo ob ugodnem vremenu lahko ob projekciji koncerta v živo na pročelju stavbe filharmonije uživali na Kongresnem trgu.


RAZSTAVA
 

Jaka Babnik: Pigmalion


Galerija Jakopič, Ljubljana, ob 19. uri

image
Jaka Babnik: Pigmalion Model bagra tipa Dresser 560B Foto Jaka Babnik


Z najnovejšim projektom poskuša umetnik Jaka Babnik tako na vsebinski kot na formalni ravni spodbuditi razmislek o razmerju, ki vselej nastaja med izbranim predmetom, fotografsko podobo in prostorom. Pri tem je ključen izbor predmetov, ki jih Babnik obravnava, ali skozi njihovo dejansko pojavnost ali skozi fotografsko podobo.

Vsak izmed predstavljenih predmetov oziroma fotografij nosi zelo specifično simbolno vrednost, ki jo je mogoče prepoznati izključno v odnosu do njegovega konteksta; najsi gre za Tacitovo Germanijo, votivne podobe iz cerkve Matere božje na Brinjevi gori, zlato olimpijsko kolajno Tine Maze, silikonski prsni vsadek, referendumsko volilno skrinjico iz leta 1990 ali le droben del berlinskega zidu, če naštejemo le nekatere izmed njih, ki so predstavljeni na razstavi.


PREDSTAVA
 

Jami distrikt


Lutkovno gledališče Maribor, ob 20. uri

image
Jami distrikt Foto Dejan Lalić-Lale


Predstava v režiji Milene Minje Bogavac je nekakšen lažni dokumentarec, ki temelji na izmišljeni, a verjetni najdbi: v vasi Jamena na tromeji Srbije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine so znanstveniki odkrili najstarejše paleolitsko naselje v zgodovini človeštva. Odkritje je pomembno, saj umešča nastanek človeške vrste tisoče let v preteklost – homo sapiens je bistveno starejši, kot je bilo dokazano predtem. Vprašanje nasledstva sproži spor in vojno med državami na tromeji. Mrtvih je več kot 150.000 ljudi. Po sklenjenem premirju postane starodavna Jamena zaščiteno območje pod mednarodnim protektoratom, globalne korporacije pa tam zgradijo največji znanstveno-zabaviščni park na svetu. Približno sto preživelih iz nekdaj sovražnih držav v neandertalskih kostumih zabava množice turistov.

Igrajo: Isidora Simijonović, Vanja Nenadić, Nina Nešković. Predstava je v srbskem jeziku z nadnapisi v slovenščini.