Namigi prireditev: Elli H. Radinger, Luisa Miller in Europanorama

Knjižno uspešnico o psih bo predstavila avtorica Elli H. Radinger, prva ponovitev Verdijeve opere v Operi in festival kratkih filmov iz vse Evrope.
Fotografija: Elli H. Radinger: Modrost starih psov FOTO: Sabrina Schaefer
Odpri galerijo
Elli H. Radinger: Modrost starih psov FOTO: Sabrina Schaefer

Torek, 3. marca



KNJIGA
 

Elli H. Radinger: Modrost starih psov


Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana, ob 19. uri

Knjiga Modrost starih psov Elli H. Radinger, avtorice uspešnice Modrost volkov, ki je bila lani najbolje prodajana knjiga Mladinske knjige, je iskrena in ganljiva zgodba o tem, kaj pomembnega v življenju se lahko naučimo od starih psov. Ker je želela svojo psičko spremljati v zadnjih letih njenega življenja, je prekinila raziskovanje volkov in se vrnila k njej.

Knjigo bo bralcem predstavila tudi osebno, saj bo Elli H. Radinger na obisku v Sloveniji. Pogovor v angleščini bo povezoval Tone Hočevar, novinar, poročevalec, urednik, TV-voditelj, dopisnik in predvsem velik poznavalec in ljubitelj psov. Zagotovljen bo prevod v slovenščino.



OPERA
 

Giuseppe Verdi: Luisa Miller


SNG Opera in balet Ljubljana, ob 19.30

Verdijeva Luisa Miller v ljubljanski Operi FOTO: Darja Stravs Tisu
Verdijeva Luisa Miller v ljubljanski Operi FOTO: Darja Stravs Tisu


Po sobotni premieri je na vrsti prva ponovitev Verdijeve opere v treh dejanjih Luisa Miller, ki jo je na oder postavil priznani nemški režiser Lutz Hochstraate. Režiser je v Ljubljano tokrat prišel na povabilo Branka Robinšaka, umetniškega vodje opere po pooblastilu ravnatelja, sicer pa njegovega dolgoletnega prijatelja še iz časov, ko je Robinšak svojo pevsko pot gradil na tujem. Lutz Hochstraate je nanizal več kot sto opernih in gledaliških produkcij, v ljubljanski Operi je pred in po še danes živi in oboževani Traviati iz leta 2003 režiral Ariadno na Naksosu, Don Giovannija in Andréja Chénierja.

Tokratno klasično postavitev opere Luisa Miller na ljubljanskem odru bosta ob kostumih Bettine Richter dopolnjevali še scena Rudolfa Rischerja in luč Jasmina Šehića. Solisti: Cüneyt Ünsal k. g., Jure Počkaj k. g., Peter Martinčič, Juan Vasle, Branko Robinšak, Jenish Ysmanov k. g., Elena Dobravec, Nuška Drašček Rojko, Mirjam Kalin, Saša Čano, Zoran Potočan, Rebeka Radovan, Martina Zadro, Elvira Hasanagić k. g., Dunja Spruk in Ana Pavlov Pervanje k. g.



FILM

Europanorama 2020 – Evropski filmski dnevi v Ljubljani


Galerija Škuc, Ljubljana, ob 20. uri

Europanorama 2020 – Evropski filmski dnevi v Ljubljani FOTO: Škuc
Europanorama 2020 – Evropski filmski dnevi v Ljubljani FOTO: Škuc


Štiridnevni filmski festival Europanorama izpostavlja nove evropske kratke filme različnih stilov in pristopov skozi različne žanre (fikcija, animacija, eksperimentalni in dokumentarni film). Predstavlja prodorne mlajše režiserke in režiserje iz več kot 27 evropskih držav ter ponuja zanimiv vpogled v novo kinematografijo kratkega formata evropskega filma.

Europanorama je potujoči kinoprojekt s programom, ki presega meje in enakopravno zastopa tako režiserke kot režiserje iz skoraj vseh evropskih držav. Gre za trenutno edini filmski dogodek v Evropi s programom, ki poudarja enakost spolov, program je 50/50. Vse projekcije so brezplačne.

Komentarji: