Namigi prireditev: Eva Petrič in Marko Lipuš, Zlatolaska in trije medvedi in Ventilator

Odprtje razstave dveh slovenskih umetnikov, ki živita na Dunaju, lutkovna predstava o deklici, ki se izgubi v gozdu, Katja Legin, Jurij Konjar in Samo Kutin pa v drugem Ventilatorju.
Fotografija: Eva Petrič: Tomorrow’s Lullaby, soundESCAPES – Uspavanka za drone, 2020
Odpri galerijo
Eva Petrič: Tomorrow’s Lullaby, soundESCAPES – Uspavanka za drone, 2020

Četrtek, 4. junija



RAZSTAVA
 

Eva Petrič: Soundescapes – uspavanka za drone in Marko Lipuš: Površine in skice


Galerija Photon, Ljubljana, ob 12. uri

V ljubljanski Galeriji Photon že nekaj let soočajo po dva ustvarjalca v terminu t.i. »avtorskega dialoga«. Termin običajno namenjajo slovenskim ustvarjalcem mlajše in srednje generacije, prav tako pa redno predstavljajo uveljavljajoče fotografske umetnike iz prostora bivše Jugoslavije in regije Srednjevzhodne Evrope. Letos je termin »dialoga« postavljen v dodaten kontekst »Leta kulturnega dialoga« med Slovenijo in Avstrijo.

Slovenska umetnika, ki živita in delujeta na Dunaju, Eva Petrič in Marko Lipuš, se bosta tako predstavila z dvema samostojnima projektoma, vsak v svojem prostoru galerije. Današnje odprtje razstave bo brez otvoritvenega dogodka, razstava pa bo na ogled do 30. junija.



ZA OTROKE
 

Zlatolaska in trije medvedi


Lutkovno gledališče Maribor, ob 17. uri

Zlatolaska in trije medvedi Foto Boštjan Lah
Zlatolaska in trije medvedi Foto Boštjan Lah


Priljubljena lutkovna predstava Zlatolaska in trije medvedi je primerna za otroke od 3. leta starosti.

Zlatolaska je radovedna deklica, ki z odprtimi očmi občuduje svet, ki jo obdaja. Sončno jutro zazna v vsej njegovi lepoti in polnosti: opazi oblake, občuduje metulje in cvetje, pa tudi poskočni zajček ne uide njenemu pogledu. Steče za njim, vendar se ji ne pusti ujeti. Zlatolaska ga vneto išče v grmovju, za drevesi … in naenkrat se znajde globoko v gozdu. Izgubljena tava med drevjem in namesto potke, ki bi jo vodila domov, ugleda hišo na jasi. Vstopi, saj ne ve, da v njej prebivajo medvedi.

Na prvi pogled preprosta zgodba otrokom ponudi spoznavanje razmerij in velikosti, hkrati pa ponudi številna vprašanja o smeli radovednosti in o mejah poseganja v intimni prostor drugih. Režiser in avtor likovne podobe je Silvan Omerzu.



PLES


Ventilator: Katja Legin, Jurij Konjar, Samo Kutin


Kulturni center Španski borci, Velika dvorana, Ljubljana, ob 20. uri

Ventilator: Katja Legin, Jurij Konjar, Samo Kutin Foto Marcandrea
Ventilator: Katja Legin, Jurij Konjar, Samo Kutin Foto Marcandrea


Po januarskem sodelovanju z Zlatkom Kavčičem v tokratni, drugi izvedbi Ventilatorja Katja Legin in Jurij Konjar vabita k sodelovanju multiinštrumentalista Sama Kutina. Sam naslov naslavlja prevetritev, ventiliranje, zračenje, pretočnost vsebin, tem, kombinacij, oblik, tehnik, načinov prisotnosti, modulov, avtorjev, izvajalcev, gest in zvočnosti. To pa omogoča izjemno kreativnost, izvirnost, odzivnost in odprtost v snovanju.

Jurij Konjar je plesalec, improvizator, koreograf, raziskovalec, pisec, kurator in organizator, ki dela na področju plesa. Katja Legin je že kot dijakinja SVŠGL, smeri za sodobni ples, ustvarila dve solo predstavi. Formalno plesno izobraževanje je nadaljevala na Labanu v Londonu. Po diplomi se je pridružila takrat novo nastali skupini EnKnapGroup pod umetniškim vodstvom Iztoka Kovača.
 

Komentarji: