Namigi prireditev: Fabula, Vita Mavrič in na obisk k Plečniku

Začetek festivala literature, po razprodanem koncertu še en datum Vite Mavrič, mojster Plečnik in kuža Sivko pa v goste vabita otroke.
Fotografija: Fabula: Bernhard Schlink Foto Arhiv Beletrina
Odpri galerijo
Fabula: Bernhard Schlink Foto Arhiv Beletrina

Sobota, 28. februarja



KNJIGE
 

17. festival literature sveta Fabula


Cankarjev dom, Ljubljana, sobota, 29. februarja, ob 20. uri

Festival literature sveta Fabula je eden najodmevnejših literarnih festivalov v Sloveniji ter eden pomembnejših v širši regiji. Koncept festivala se je v letih razvijal in izpopolnjeval. Danes temelji na premišljenem kuratorskem delu, ki si vsako leto prizadeva izbrati pet avtoric in avtorjev, ki so v zadnjih letih s svojim delom najbolj zaznamovali svetovno literaturo, hkrati pa želi v Ljubljano privabiti tudi tiste avtorje in avtorice, ki že veljajo za klasike.

Po petkovem predfestivalskem večeru odprtje festivala v soboto pripada Bernhardu Schlinku, literarnemu klasiku 20. stoletja in enemu najpomembnejših nemških pisateljev. Njegov roman Bralec, ki je v izvirniku izšel leta 1995, je Der Spiegel označil za enega največjih literarnih triumfov po Pločevinastem bobnu Günterja Grassa. Bralec je tudi prvi nemški roman, ki je osvojil lestvico najbolje prodajanih knjig The New York Timesa. Festivalski dogodki bodo v ljubljanskem Cankarjevem domu in Pritličju ter tudi v SNG Nova Gorica potekali do 8. marca.



GLASBA
 

Vita Mavrič: Nokturno žlahtnih duš


Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana, sobota, 29. februarja, ob 20. uri

Vita Mavrič Foto Peter Giodani
Vita Mavrič Foto Peter Giodani


Po razprodanem koncertu pred tedni so za tiste, ki so ostali brez vstopnice, organizirali dodaten termin. Ena najvidnejših in najpomembnejših slovenskih šansonjerk Vita Mavrič predstavlja nov projekt hkrati z izidom novega albuma. Zagotovo se bodo kljub izjemnim in samosvojim aranžmajem ter vrhunski izvedbi izbornih glasbenikov prepoznale pesmi, ki jih je s svojim značilnim glasom pel Arsen Dedić. Po drugi strani pa boste ravno zaradi Vitine interpretacije in prepesnitve v slovenski jezik spoznali povsem nove plasti odlično zapetih zgodb.

Vito spremljajo: Jaka Pucihar (glasbene priredbe in klavir), Simone Zanchini (harmonika), Matej Hotko (bas), Marko Juvan (bobni) in Ana Bezjak (spremljevalni glas).



ZA OTROKE
 

Na družinski obisk k mojstru Plečniku


Plečnikova hiša, Ljubljana, sobota, 29. februarja, ob 16. uri

Na družinski obisk k mojstru Plečniku Foto Andrej Peunik
Na družinski obisk k mojstru Plečniku Foto Andrej Peunik


Mojster Plečnik in kuža Sivko vabita na družinski obisk v Plečnikovo hišo. Kuža Sivko bo poskrbel za zabavno in zanimivo otroško raziskovanje hiše velikega arhitekta, medtem pa si jo bodo starši ogledali z izkušenim vodnikom.

In kaj čaka otroke? V okrogli sobi v stolpu jih bo pričakal navihani kuža Sivko, ki jim bo zaupal kakšno arhitektovo skrivnost, poduhali bodo sestavino za mojstrov najljubši napitek, ki mu ga je pripravljala njegova gospodinja Urška, in spoznali zanimivosti, ki jih skrivata njegov prostrani vrt in skrivnostna hiša. Na koncu se bodo prelevili še v arhitekte in svoje arhitekturne zamisli uresničili ob izdelavi maket. Za otroke od 4. do 12. leta starosti.

Komentarji: