Namigi prireditev: Falling Angels, Lakota in Zverjasec

V Mariboru triptih koreografij priznanih mednarodnih koreografov, v Ljubljani pa odprtje fotografske razstave in otroška zabava z Zverjascom.
Fotografija: Falling Angels. Foto Tiberiu Marta
Odpri galerijo
Falling Angels. Foto Tiberiu Marta

Petek, 6. marca



PLES
 

Falling Angels


SNG Maribor, Velika dvorana, ob 19.30

Osupljiva virtuoznost triptiha v koreografiji Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga in Jiřija Kyliána. Švedski koreograf Alexander Ekman je nedvomno eden izmed najzanimivejših koreografov svoje generacije, ki se z globokim prespraševanjem posveča predvsem bivanjskim simptomom današnjega človeka. S svojim neobičajnim smislom za humor in s številnimi elementi presenečenja se je v koreografiji Left Right Left Right osredotočil na koncentracijo ter pomen pravočasnosti in ritma.

Podoben vtis ustvarja tudi koreografija Handman, ki jo je Edward Clug ustvaril za podmladek Nizozemskega plesnega gledališča (NDT 2). Glasba repetitivnih struktur Milka Lazarja evocira dinamično plesno platformo, na kateri Clug izvede reinvencijo nekaterih figur in jih reaktivira skozi intenzivno delo rok.

V koreografiji Falling Angels, ki jo je Jiři Kylián leta 1989 ustvaril za Nizozemsko plesno gledališče, je avtor uporabil minimalistično glasbo Steva Reicha, ki jo je ta ustvaril po lastnih vtisih ritualne glasbe iz Gane.



RAZSTAVA
 

Goran Bertok: Lakota


Galerija Photon, Ljubljana, ob 19. uri

Razstava Lakota. Foto Goran Bertok
Razstava Lakota. Foto Goran Bertok


Goran Bertok
je eden najbolj prepoznavnih, vendar tudi nekonvencionalnih in provokativnih slovenskih fotografov. V najnovejši seriji fotografij se ukvarja z minljivostjo človeškega telesa. Vendar tokrat z nekoliko drugačne perspektive; mučeno – izčrpano telo je posledica zavestne odločitve posameznika/-ce, da se izpostavi skrajnim fizičnim in psihičnim izkušnjam odpovedovanja hrane. Bertok to izkušnjo – izkušnjo anoreksije – primerja z nekaterimi drugimi mejnimi izkušnjami, s katerimi se je ukvarjal v svojih preteklih serijah.

Namen projekta tako ni »dokumentiranje« anoreksije v smislu fotodokumentarnega spremljanja »obolelih«, temveč spraševanje o sami naravi naše telesnosti, našega odnosa do telesa, bolečine, vse to pa skozi medij (režirane, studijske) fotografije. Razstava bo na ogled do 24. aprila.


ZA OTROKE
 

Zverjačinska zabava


Knjigarna Konzorcij, Ljubljana, ob 17.30

Zverjasec Foto Mk
Zverjasec Foto Mk


V preseljenem in prenovljenem otroškem oddelku ljubljanske knjigarne Konzorcij se bo zgodila Zverjačinska zabava. Otroci bodo lahko prisluhnili pravljicam ter se slikali z Zverjascem. Pred dogodkom in po njem pa si bodo otroci lahko dali tudi poslikati obraz, da bodo kot iz zgodbe o Zverjascu.

Zverjasec je mednarodni založniški fenomen. Od marca 1999, ko je slikanica angleške pesnice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axla Schefflerja prvič prišla med bralce, so je po vsem svetu prodali več kot 13 milijonov izvodov. Prevedena je v 60 jezikov. Poslovenil jo je pesnik Milan Dekleva. V Sloveniji je prodanih 50.000 izvodov knjig z junakoma Zverjascem in Zverjaščkom. Otroci ju obožujejo in se ne morejo naveličati njunih dogodivščin.

Komentarji: