Namigi prireditev: Festival gorniškega filma, Jernej Žumer in Doug Hammond Trio

Po slovenskih kinih se bodo vrteli gorniški filmi, razstavili bodo ilustracije Jerneja Žumerja, začela pa se bo tudi Kreativna jazz klinika Velenje.
Fotografija: 14. Festival gorniškega filma. Na fotografiji Odprava Anapurna 1969. Foto Lojze Golob
Odpri galerijo
14. Festival gorniškega filma. Na fotografiji Odprava Anapurna 1969. Foto Lojze Golob

Ponedeljek, 24. februarja



FILM
 

14. Festival gorniškega filma


Cankarjev dom, Ljubljana, od 16. ure

Prihajajoči 14. Festival gorniškega filma med 24. februarjem in 1. marcem 2020 v ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Slovenska Bistrica v tekmovalnem programu prinaša kar 37 filmov iz 20 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

Rdeča nit letošnjega gorniškega praznika v dolini so celovečerni filmi, ki jih bo na ogled kar šest. Vsebinsko prednjačijo filmi o gorski kulturi in naravi, pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, seveda pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb – tako v filmih kot na predavanjih Jima Doninija, Jere Musič, Davida Debeljaka, Milana Romiha in Tomaža Jakofčiča ter spominskem večeru prvih himalajskih odprav.



RAZSTAVA

Jernej Žumer: *dobesedno


Galerija Media Nox, Maribor, ob 19. uri

Jernej Žumer: Fastfood, 2019 Foto Jernej Žumer
Jernej Žumer: Fastfood, 2019 Foto Jernej Žumer


Razstavljena dela večinoma niso bila zavestno narejena za publiko, pač pa velikokrat zgolj za osebno risarsko meditacijo, ki se ji avtor Jernej Žumer vsakodnevno posveča. *dobesedno je veselje do jezika, besednih iger, metafor, aforizmov in asociacij pospremljenih z družbenokritičnim pogledom avtorja, kakor tudi upodobitev naših bivanjskih »zagat«.

Ilustracije so kot dnevniški impulz na aktualno dogajanje v svetu ali osebnem, nekatere digitalne, druge akvarelno barvite. To sta tehniki, ki ju avtor ob črno-beli risbi s peresom tudi najpogosteje uporablja. Tuš in akvarel sta namreč popolno nasprotje drugim barvam, saj jih zaradi razlivanja barv ter hitrega polnjena slikarske površine, umetnik ne more popolnoma nadzorovati, pri čemer zato nastajajo unikatna naključja.



GLASBA
 

Kreativna jazz klinika Velenje


Max klub Velenje, ob 20.30

Doug Hammond Foto Doughammond.org
Doug Hammond Foto Doughammond.org


Začenjajo se jazzovske delavnice v okviru Kreativne jazz klinike Velenje, ki bodo potekale do 29. februarja. Mentorji bodo priznani glasbeniki in pedagogi sodobne jazz glasbe z vseh koncev sveta.

Delavnice bodo podkrepljene z bogatim vsakodnevnim večernim spremljevalnim programom, prvi dan pa se bo predstavil The Doug Hammond Trio v postavi Doug Hammond (bobni), Mirko Cisilino (trobenta) in Nikola Matošić (bas). Doug Hammond, ki je tudi eden izmed mentorjev, je sodeloval s številnimi legendami jazza, kot so Sonny Rollins, Charles Mingus, Nina Simone, Earl Hooker, Little Sonny in drugimi.

Komentarji: