Namigi prireditev: Godalkanje, Impro liga in Tartini

V Festivalni že tretjič Godalkanje, tokrat v znamenju balfolka, začenja se nova sezona improvizacij na odru, v Piranu pa bo znova zazvenela Tartinijeva violina

Objavljeno
03. november 2019 08.00
Posodobljeno
03. november 2019 08.00
Godalkanje Foto Godalkanje.org
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Nedelja, 3. novembra


GLASBA
 

Godalkanje


Festivalna dvorana, Ljubljana, ob 18. uri

Festivalna dvorana bo že tretjič gostila veliki gala koncert Godalkanje. Po tem, ko so lani užili vzdušje srbskega slavja in se naplesali kola, se letos selijo na zahod Evrope. Osrednja tema večera bo tokrat Balfolk oz. v grobem prevodu ‘plesi sveta’. balfolk oz. 'plesi sveta' izvirajo iz Francije, Italije in Belgije, svoj ponovni razcvet pa je balfolk doživel v zadnjih desetih letih, ko se je, tako kot nekoč, zunaj na trgih mest, začelo dobivati na stotine plesalcev in glasbenikov, da bi plesali plese v paru, kot so mazurka, skotiš, valček, plese v krogu, kot so circle circassian, chapelloise, bourree in plese v vrsti, kot so andro, hanter dro in drugi. Seveda ob glasbeni spremljavi. Tudi Ljubljana ni zaostajala in še danes se pod arkadami srečuje skupina plesalcev in glasbenikov.

Osrednji gost letošnjega Godalkanja bo belgijski multižanrski violinist Wouter Vandenabeele ob spremljavi Jeroena Knapena na kitari. Nastopila bo tudi violinistka Barja Drnovšek in najstniška zasedba najbolj entuziastičnih Godalkarjev, ki se jih je oprijelo ime ‘Slovenian Fiddle Gang’.


GLEDALIŠČE
 

Impro liga


CSK France Prešeren, Ljubljana, ob 20. uri

image
Delo Impro liga Foto Vita Potočnik


Začenja se nova sezona improvizacij na slovenskih odrih z otvoritvijo v Trnovem. Impro liga je temeljni program improvizacijskega gledališča pri nas, ki poteka že od leta 1993. Glavnina programa poteka kot državno tekmovanje impro gledaliških skupin, program pa je stičišče vseh aktivnih slovenskih improvizatorjev in improvizatork.

V letošnji sezoni bo rdeča nit programa šport in odnos med športom in kulturo. V tekmovalnem delu Impro lige, ki bo potekla do junija, bo sodelovalo 6 ekip z uveljavljenimi in mlajšimi imeni improvizacijske scene, tekmovanje pa bodo odprli s predstavo Impro liga: Olimpijske igre. Na otvoritveni predstavi bodo igrali kapetani in kapetanke letošnjih tekmovalnih skupin: Jaka Korošec, Jan Hrušovar, Mojca Frim, Pia Marija Žugman, Sara Šoukal in Tia Okič.


GLASBA
 

Tartini, Brahms, Schubert


Dvorana Mediatom, Piran, ob 19. uri

image
Tartinijeva violina Foto Janez Mužič


Nastopila bosta Zdravko Pleše (violina) ter Denys Masliuk (klavir). Umetnika bosta izvedla znamenita dela treh skladateljev, ki sodijo med pomembnejša dela svetovne glasbene dediščine. Koncert bo izveden na Tartinijevi violini.

Piranski skladatelj Giuseppe Tartini je napisal obsežen opus skladb za violino. Mnoga njegova dela so mojstrovine, med katere sodi tudi sonata v G-duru. Napisana je v treh stavkih in ponazarja značilno Tartinijevo virtuoznost in njegov glasbeni slog. Tartinijeva sonata bo zazvenela na znameniti Tartinijevi violini. Johannes Brahmsa je s svojim delom močno zaznamoval čas, v katerem je ustvarjal, in tako vplival na potek zgodovine glasbe. Druga sonata za klavir in violino v A-duru je skladba, ki ponazarja bogato notranje čustvovanje, zasanjanost in mir. Johannes Brahms je izredno spoštoval dunajskega skladatelja Franza Schuberta. Bil je celo redaktor pri izdaji njegovih notnih partitur. Schubert je svoj glasbeni opus namenil predvsem za glas in klavir. Vendar je tudi violini in klavirju posvetil očarljiv in navdihujoč opus skladb. Med njimi je tudi briljantno zastavljena skladba Rondo v h-molu, ki na Schubertu značilen način izkazuje virtuoznost, obenem pa mehkobo njegovega glasbenega izraza in značaja.