Namigi prireditev: Gorenjski slavček, Ervin Potočnik in Beograd – vinjete Slovencev

Petdeseta ponovitev znamenite opere, odprtje razstave celjskega slikarja in premiera dokumentarnega filma o slovenskih umetnikih v Beogradu.
Fotografija: Gorenjski slavček Foto Darja Štravs Tisu
Odpri galerijo
Gorenjski slavček Foto Darja Štravs Tisu

Sreda, 4. marca



OPERA
 

Gorenjski slavček


SNG Opera in balet Ljubljana, ob 19.30

Na velikem odru Opere bodo uprizorili petdeseto ponovitev znamenite opere skladatelja Antona Foersterja Gorenjski slavček.

Slovensko Dramatično društvo in slovensko Deželno gledališče v drugi polovici 19. stoletja nista bila pomembna le za rast slovenske dramske produkcije, ampak sta spodbudno vplivala tudi na domačo glasbeno odrsko ustvarjalnost. Brez njiju si tudi ni mogoče zamisliti dela skladatelja Antona Foersterja (1837–1926), Čeha po rodu, ki je prišel v Slovenijo leta 1867 in tu živel do svoje smrti. Gorenjski slavček je najprej nastal kot opereta in bil prvič uprizorjen 27. aprila 1872 v Deželnem gledališču. Dvajset let pozneje se je Foerster odločil preoblikovati opereto v opero. Opera je bila prvič uprizorjena 30. oktobra 1896.

Režiser tokratne postavitve Gorenjskega slavčka je Vito Taufer. Pevska zasedba: Mirjam Kalin, Urška Arlič Gololičič, Dejan Maksimilijan Vrbančič, Darko Vidic k. g., Petra Vrh Vrezec k. g., Peter Martinčič, Andrej Debevec, Rok Bavčar in Zoran Potočan.


RAZSTAVA


Ervin Potočnik: Prinašalci


MGML, Bežigrajska galerija 2, Ljubljana, ob 19. uri

Ervin Potočnik: Prinašalci Foto Marko Tušek
Ervin Potočnik: Prinašalci Foto Marko Tušek


Na razstavi, polni simbolike, bo razstavljenih dvaindvajsetih velikih slik iz zadnjih let umetnikovega ustvarjanja in predstavljena bosta dva pogleda avtorjeve pripovedi o ljudeh. Poudarek je na močno kontrastnih stiliziranih figurah, ki lebdijo sklenjene v beli praznini in so prinašalci v nekem neznanem obredu.

Na slikah večjih formatov (200 x 110 cm) prevladujejo figure rdeče barve, medtem ko drugi del razstave predstavlja pripravljalne slike oziroma geometrične predloge za kipe in serije slik velikih formatov Levitacija, Rdeče, Ščiti, Prinašalci in Ponavljalček. Vsa likovna dela Ervina Potočnika so v neskončnem ravnovesju glede na površino odslikane površine ter so izredno dinamične stvaritve, ki imajo neskončno mirnost. Razstava bo na ogled do 3. aprila.


FILM
 

Beograd – vinjete Slovencev


Avditorij Narodne Galerije, Ljubljana, ob 18. uri

Beograd - vinjete Slovencev Foto Tvs
Beograd - vinjete Slovencev Foto Tvs


Dokumentarni film je nastal z željo predstaviti slovenske spomine, ki so se odtisnili v naši nekdanji skupni prestolnici Beogradu.

Slovenci smo pustili viden pečat na različnih področjih, med izstopajočimi umetnostnimi spomeniki so Plečnikova cerkev sv. Antona, kiparski opus Lojzeta Dolinarja in mozaik Sutjeska Marija Preglja v Palači Srbija, Bojan Stupica pa je utemeljil in ključno zaznamoval zgodovino Jugoslovanskega dramskega gledališča. O teh in še vrsti drugih zgodovinskih del so spregovorili srbski strokovnjaki, v filmu pa so predstavljeni tudi beograjsko Društvo Slovencev Sava in Slovenci, ki v Beogradu danes živijo in ustvarjajo.

Predpremiera je del spremljevalnega programa ob razstavi Srbski modernizem 1880–1950.

Komentarji: