Namigi prireditev: Kar vem, da je res, Alica v čudežni deželi in Jiři Bezlaj

Na odrih v Ljubljani in Novem mestu premieri predstav, v Mestni galeriji pa odprtje razstave kipov Jiřija Bezlaja.

Objavljeno
28. november 2019 08.00
Posodobljeno
28. november 2019 08.18
Kar vem, je res FOTO: Peter Giodani
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Četrtek, 28. novembraGLEDALIŠČE
 

Kar vem, da je res


Mestno gledališče ljubljansko, ob 20. uri

Uveljavljeni avstralski dramatik Andrew Bovell v slovenskem gledališkem prostoru ni neznan. Pred nekaj leti so v MGL uprizorili njegovo igro Samba lantana. Medtem ko je ta vsebovala prvine kriminalke, pa je Kar vem, da je res, ki bo danes na odru premierno, ganljiva in poetična ter tudi duhovita in pronicljiva družinska drama.

Dogajanje je postavljeno v skromno družinsko hišo z vrtom v predmestju Adelajde v Avstraliji in se odvije v enem letu. Bovell z imenitnimi portreti šestih protagonistov ter v izbrušenih dialogih in pretresljivih monologih prikaže vse mehanizme družinskega in zakonskega življenja. Predstavo je režiral Luka Martin Škof, nastopajo pa Judita Zidar, Boris Ostan, Tjaša Železnik, Filip Samobor, Voranc Boh in Klara Kuk.


GLEDALIŠČE
 

Alica v čudežni deželi


Novo mesto, ob 18. uri

image
Alica v čudežni deželi FOTO: Barbara Čeferin


Na oder prihaja kultna Alica Lewisa Carolla v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in Lutkovnega gledališča Ljubljana.

V režiji režiserke in koreografinje Magdalene Reiter se Alica v čudežni deželi prelevi v bogat, nadrealističen in večplasten svet vizualnih iger in dvojnih pomenov, dinamičnih in fizično igrivih prizorov, ki se na vsem lepem razcvetijo še v pesmi in nori koreografiji, ob katerih se lahko povsem enako zabavajo mladi in tudi odrasli gledalci. Nastopajo: Lena Hribar, Ana Hribar, Aja Kobe, Rok Kunaver, Matevž Müller, Lada Petrovski Ternovšek in Dušan Teropšič. Na fotografiji prizor iz predstave.


RAZSTAVA


Jiři Bezlaj: Kamen


Mestna galerija Ljubljana, ob 19. uri

image
Jiřija Bezlaja: Kamen FOTO: Boris Gaberščik


Bežigrajčan Jiři Bezlaj je maja letos dopolnil 70 let, ob tem jubileju pa bo na ogled pregledna razstava njegovih del s preprostim naslovom Kamen, saj Bezlaj ustvarja izključno v kamnu. Razstava izpostavlja osem najpomembnejših in ustvarjalno najmočnejših kiparskih ciklov, nastalih v več kot pet desetletij trajajočem delovanju.

Njegov likovni jezik je prepoznaven, poln domišljije in avtorske svobode. Pogosto je na vsebinski ali simbolni ravni povezan z naravo ali pa telesnostjo, saj so podobe figur (človeka in živali) mnogokrat slutene v kamnitih strukturah, kamnitih oblikah, ki jih kipar z veliko pazljivostjo kleše. Jiři Bezlaj gotovo sodi med vidnejše slovenske kiparje v kamnu.