Namigi prireditev: Karaoke, Kosovirja na leteči žlici in Sedem vprašanj o sreči

Znanstvenofantastična glasbena drama o mestu, ki mu je zavladal Črv, otroška klasika Svetlane Makarovič na odru in gledališko potovanje po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka.

Objavljeno
10. januar 2020 08.00
Posodobljeno
10. januar 2020 08.00
Karaoke Foto Peter Giodani
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Petek, 10. januarjaPREDSTAVA
 

Karaoke


Mestno gledališče ljubljansko, Mala scena, ob 20. uri

Znanstvenofantastično glasbeno dramo o imperativu sreče in uspeha je režiral Jure Novak, nastopajo pa Karin Komljanec, Viktorija Bencik Emeršič, Gašper Jarni in Gregor Gruden.

Karaoke bodo gledalce popeljale v mesto, ki mu je zavladal Črv. Ta se zavleče v lobanjo in prisesa na možgansko deblo. Svoje gostitelje naredi srečne in uspešne, saj odpravi strah, dvom, slabo samopodobo, razvade in odvisnosti. Drama za štiri igralke in igralce (tri brez Črva in eno očrvičeno) svoje večplastno sporočilo posreduje prek dialoga in songov, akcije in humorja ter s sprevračanjem nekaterih zakonitosti muzikala. Ob zabavnih, komunikativnih in relativno neobremenjenih Karaokah se bodo poglobili v resnejše dele sodobnosti.


ZA OTROKE


Svetlana Makarovič: Kosovirja na leteči žlici


Cankarjev dom, Linhartova dvorana, ob 12.30

image
Delo Kosovirja na leteči žlici Foto Uroš Hočevar


Radovedna kosovirka Glili si nekega dne želi odpotovati proti severojugovzhodu, kjer bi rada v živo spoznala čudna bitja, katerih mladičem se vidijo popki, ki hodijo po dveh nogah in sami sebi pravijo ljudje, živijo pa v Človekariji. S seboj povabi tudi prijatelja Glala. Potovanje, polno dogodivščin, kosovirčka vodi čez krokodiljo deželo in prek Sovirije, kjer srečata Sovo, nato še Goske, Vohljačka, Cepetalo, Deževno teto in druge. Po razočaranem soočenju s »človekarji« se vesela vrneta domov v Kosovirijo.

V predstavi, ki jo je režiral Matjaž Latin, igrajo M. Trbovc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Mario Šelih in David Čeh. Opozorilo: Pri predstavi uporabljajo stroboskop s svetlobnimi učinki.


PREDSTAVA
 

Sedem vprašanj o sreči


Lutkovno gledališče Ljubljana, ob 16. uri

image
Sedem vprašanj o sreči Foto Jaka Varmuž


Ustvarjalci so kot izhodišče za ustvarjalni proces vzeli Maeterlinckovo Modro ptico, zgodbo o arhetipskem potovanju v iskanju sreče. Po premieri v Moskovskem umetniškem gledališču v režiji Konstantina Sergejeviča Stanislavskega (1908) in na Broadwayu (1910) je doživela vrsto izvedb, priredb za radio, več filmov in TV-serijo. Sedem vprašanj o sreči je dolgo gledališko potovanje, predstava o predstavi, zgodba o zgodbi, po svoje nadaljevanje ustvarjalnega procesa, ki se je z delom ekipe začel pri uprizoritvi »še ni naslova«.

Režija: Tomi Janežič. Zasedba: Lovro Finžgar, Tomi Janežič k. g., Nataša Keser k. g., Sonja Kononenko, Boris Kos, Maja Kunšič, Jure Lajovic, Iztok Lužar, Gašper Malnar, Anja Novak, Matej Recer, Nina Skrbinšek, Daniel Day Škufca. Za starejše od 15. leta starosti.