Namigi prireditev: Kliči M za Macbetha, Pošta in Muzikofilija

Danes premiera kar treh gledaliških predstav, dveh v Ljubljani in ene v Mariboru.

Objavljeno
28. februar 2020 08.00
Posodobljeno
28. februar 2020 08.35
Kliči M za Macbetha FOTO: Ksenija Mikor
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Petek, 28. februarjaPREDSTAVA
 

Kliči M za Macbetha


Mladinsko gledališče, Spodnja dvorana, Ljubljana, ob 19.30

Premiera predstave, ki je nastala po Macbethu Williama Shakespeara v prevodu Srečka Fišerja. V predstavi so uporabili tudi Shakespearove sonete 55, 66 in 141 v prevodu Janeza Menarta in 119 v prevodu Srečka Fišerja. Igralska zasedba: Daša Doberšek, Jurij Drevenšek k. g., Željko Hrs, Klara Kastelec k. g., Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Matej Recer, Blaž Šef in Matija Vastl.

Predstavljajte si, da sedite v temačnem baru, kjer vam delajo družbo samo miza, nekaj stolov, crkujoča sveča, kozarec rdečega vina in devet igralcev, ki pripovedujejo zgodbo o Macbethu in njegovi hudičevki.PREDSTAVA
 

Rok Gregor Vilčnik rokgre: Pošta


SNG Maribor, Mali oder, ob 20. uri

image
Pošta FOTO: Damjan Švarc


Posebnost pisanja vsestranskega mariborskega avtorja Roka Gregorja Vilčnika rokgreja (1968) je pomenska in dogajalna razplastenost, ki aludira na vse mogoče norosti našega časa, o katerih sam pravi, da jih lahko razumemo samo tako, da jih ne, in da je pomirjenje s tem pomemben del našega bivanja, manipulacija s tem pa pomemben del ustvarjanja.

Svojo najnovejšo absurdno tragično komedijo Pošta, ki bo izvedena premierno, je Vilčnik postavil na poštni urad, ki je včasih služil kot komunikacijski center, danes pa je samo še eden od členov v verigi prenasičene potrošniške obsedenosti. Ta absurdna tragična komedija med drugim preizprašuje postavko časa, ki na poštnem uradu na koncu sveta teče počasneje. Režija: Juš A. Zidar. Igrajo: Žan Koprivnik, Gregor Podričnik, Minca Lorenci in Blaž Dolenc.


PREDSTAVA
 

Oliver Sacks: Muzikofilija


Anton Podbevšek Teater, Ljubljana, ob 20. uri

image
Muzikofilija FOTO: Barbara Čeferin


Oliver Sacks
(1933–2015), klinični nevrolog in univerzitetni profesor, po lastnih besedah preprost podeželski zdravnik in pripovedovalec zgodb, je avtor številnih znanstvenih člankov in desetih knjig, tudi svetovnih uspešnic, kot so Prebujanja, Mož, ki je zamenjal ženo za klobuk, Antropologinja na Marsu in Muzikofilija: zgodbe o možganih in glasbi ter dobitnik prestižnih nagrad najpomembnejših ameriških literarnih, znanstvenih in akademskih ustanov.

Predstava bo po današnji premieri na odru APT na sporedu do sobote, 14. marca. Igrajo: Aleš Valič, Aljaž Jovanović in Boštjan Gombač. Režija: Ivana Djilas.