Namigi prireditev: Klobvnbuf, Trotovšek in Canyigueral ter Tempestoso

Začenja se festival sodobnega cirkusa, violinistka in pianistka bosta predstavili Beethovna, trio zasedba pa s krstno izvedbo skaldbe Franka Zabela.
Fotografija: Klovnbuf Smashed: Gandini Juggling Foto Arhiv Klovnbuf
Odpri galerijo
Klovnbuf Smashed: Gandini Juggling Foto Arhiv Klovnbuf

Ponedeljek, 3. avgusta



FESTIVAL
 

13. Festival Klovnbuf


Več prizorišč, Ljubljana, ob 20. uri

Mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf v svoji trinajsti izdaji prinaša živo in atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih v Sloveniji le redko vidimo, pri čemer je letošnji poudarek na umetnosti žongliranja. Klovnbuf tako v svoji globoko poletni različici vsebuje predstave najatraktivnejših domačih in tujih umetnikov, predstavitev del v nastajanju mladih slovenskih umetnikov, spletne javne oglede najkakovostnejših tujih predstav, ki zaradi covida-19 žal niso mogle biti predstavljene v živo, ter rezidenčni program in specializirane delavnice.

Na ljubljanske poletne odre Klovnbuf poleg vrhunskih veščin sodobnega cirkusa vnaša tudi vse tisto, zaradi česar ljudje že stoletja ljubijo umetnost; lesketajočo se magijo, navdihujoče veščine vrhunsko izurjenih teles, iluzijo, ki napaja misel, edinstven svet, ki prebuja otroke v nas in zahteva več dobrih pravljic, ki razširjajo resničnost in puščajo domišljiji prosto pot.

Festival, ki bo trajal do 9. avgusta, se bo začel v Stari mestni elektrarni ob 20. uri s predstavo Ane Lekše Pozabljeni spomini.



GLASBA
 

Beethovnove sonate za klavir in violino – I.


Viteška dvorana, Križanke, Ljubljana, ob 20. uri

Lana Trotovšek Foto Arhiv Festival Ljubljana
Lana Trotovšek Foto Arhiv Festival Ljubljana


Talentirana violinistka Lana Trotovšek, ljubljenka poslušalstva, mednarodnih koncertnih odrov in svetovno uveljavljenih orkestrov, in Maria Canyigueral, najsijajnejša španska pianistka nove generacije, sta se 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna poklonili z izvedbo vseh njegovih desetih Sonat za violino in klavir. Lepoto njegovih umetelno zasnovanih violinskih sonat bosta glasbenici, ki ju vežejo prijateljstvo in odmevni pretekli projekti, predstavili na treh večerih. Z njimi pa bosta koncertirali tudi v Španiji in Belgiji.

Prvi večer bo razgrnil začetek ustvarjalnega procesa Beethovna na področju violinskih sonat, ki se še spogleduje s tradicijo klasicizma, Haydna in Mozarta ter s prelomom te tradicije.


GLASBA
 

Trio Tempestoso


Mestni muzej Ljubljana, ob 20.30

Trio Tempestoso Foto Arhiv Imago Sloveniae
Trio Tempestoso Foto Arhiv Imago Sloveniae


Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Zasedbo sestavljajo mladi slovenski glasbeniki, študenti na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja.

Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se lahko izrazno uveljavi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje trio zasedbe. Zasedba: Andraž Golob (klarinet), Urban Megušar (violončelo) in Sanja Mlinarič (harmonika).

Komentarji: