Namigi prireditev: Kromatika 1, Bimberli in Negotovost v zanki

Krstna izvedba dela Tris Jošta Juhanta v Cankarjevem domu, predpremiera lutkovne predstave Andreja in Roka Predina in odprtje razstave del Sanele Jahić.
Fotografija: Kana Matusi Foto Janez Kotar
Odpri galerijo
Kana Matusi Foto Janez Kotar

Sreda, 23. septembra



GLASBA
 

Simfonični orkester RTV Slovenija – Kromatika 1


Gallusova dvorana, Cankarjev dom, ob 19.30

Prvi koncert nove sezone je hkrati eden izmed koncertov, ki jih letos prvenstveno posvečajo glasbi Ludwiga van Beethovna – tako se velikega mojstra spominjajo ob 250. obletnici njegovega rojstva. Spored bodo začeli s krstno izvedbo dela Tris Jošta Juhanta. Gre za delo, v katerem mladi skladatelj, študent kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Vita Žuraja, uporablja motive iz Beethovnovega Trojnega koncerta.

Da bodo solistični parti Beethovnovega Trojnega koncerta resnično zablesteli, bodo poskrbeli japonska violinistka Kana Matsui, slovenski violončelist Igor Mitrović, oba člana Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, in izvrstni švedski pianist Per Rundberg. Koncert bo vodil Rossen Milanov. Z nemalo simbolične navezave na letošnje dogodke bo spored sklenila Beethovnova mogočna Peta simfonija, tako imenovana Usodna.



ZA OTROKE
 

Bimberli


Lutkovno gledališče Maribor, ob 18. uri

Bimberli Foto Boštjan Lah
Bimberli Foto Boštjan Lah


Besedilo Bimberli pripoveduje o prikupnih magičnih bitjih, ki jih poznamo tudi kot namišljene prijatelje. Ta domišljijska bitja so pogosti spremljevalci otrok v zgodnjem otroštvu, so njihovi zaupniki ali zarotniki. V zgodbi spremljamo deklico, katere namišljeni prijatelj bunko Bimberli je tako zrasel, da je za stanovanje prevelik in preglasen. Hišni svet zato sklene, da ga mora deklica nemudoma odpeljati na Otok spominov …

Bimberli je zgodba o odraščanju. S prispodobo domišljijskega bitja osvetljuje vse, kar tak lik simbolizira. Avtorja predstave, ki je primerna za otroke od tretjega leta starosti, sta Andrej in Rok Predin, zadnji je predstavo tudi režiral. Danes bo na odru Lutkovnega gledališča Maribor predpremiera, premiera pa bo na sporedu jutri.



RAZSTAVA
 

Sanela Jahić: Negotovost v zanki


Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana, ob 19. uri

Sanela Jahić: Negotovost v zanki Foto Sanela Jahić
Sanela Jahić: Negotovost v zanki Foto Sanela Jahić


Razstava Negotovost v zanki je sklenitev večletnega raziskovalnega projekta Sanele Jahić. V svojem nedavnem delu je avtorica svoje umetniško delo pretvorila v podatke, potem pa odločanje predala napovednemu algoritmu, ki določi vsebino in estetiko njenega naslednjega umetniškega dela.

V končni fazi projekta, ki bo prvič prikazana na tej razstavi, je Sanela Jahić v algoritem začela vnašati ne le podatke o svojem preteklem delu, ampak tudi pogled na svoje aktualne raziskave.

Komentarji: