Namigi prireditev: Maria, 2020 in Libertrio

Na oder se vračata drami, ki sta premiero doživeli januarja, začenjajo pa se Jesenske serenade.

Objavljeno
14. september 2020 08.11
Posodobljeno
14. september 2020 08.11
Maria
Foto Peter Uhan
R. L., Deloskop
R. L., Deloskop

Ponedeljek, 14. septembraPREDSTAVA
 

Maria


SNG Drama, Veliki oder, ob 19.30

Na oder se vrača Maria, sodobna drama enega najplodnejših britanskih dramatikov Simona Stephensa, v kateri avtor občutljivo zaznava probleme in bivanjske stiske našega negotovega sveta in skozi oči glavne junakinje Rie tudi poda svoj optimistični in humorni komentar nanje. Režiser prve slovenske uprizoritve Marie je Janusz Kica. V uprizoritvi sodeluje petnajst igralcev, nekateri v več vlogah: Eva Jesenovec, Saša Tabaković, Vanja Plut, Sabina Kogovšek, Silva Čušin, Valter Dragan, Barbara Žefran, Rok Vihar, Matic Valič, Gorazd Logar, Boris Mihalj, Eva Stražar, Branko Jordan, Klemen Janežič in Matija Rozman.

Simon Stephens v igri Maria, ki je bila krstno uprizorjena februarja 2019 v hamburškem Thaila Theatru, pronicljivo in duhovito razgali brezupnost in brezdušnost neoliberalnega sistema, ob tem pa optimistično in humorno osvetli tudi redke ostanke človečnosti v njem.PREDSTAVA
 

2020


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana, ob 19.30

image
2020 Foto Toni Soprano Meneglejte


Projekt 2020 želi celovito performativno prikazati izzive skorajšnje prihodnosti. Izhodiščna točka raziskovanja je leto 2020. Predstava bo tematizirala usodo in evolucijo človeka. Misli Yuvala Noaha Hararija bodo postale izhodišče za dialoge, monologe, plesne in glasbene prizore v žanrski obliki znanstvenega kabareta. Ambicija je ustvariti pametno, zabavno in poučno umetniško delo o evoluciji, vesolju in našem prostoru v njem, eksistencializmu in umetni inteligenci.

Režiser Ivica Buljan bo Hararijev svet prikazal na velikem odru Gallusove dvorane. In prav tako iskal totaliteto, dokončen odgovor. Igrajo: Iva Babić, Mojca Funkl, Jure Henigman, Nika Korenjak, Nina Ivanišin, Benjamin Krnetić, Marko Mandić, Zvezdana Mlakar, Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Timon Šturbej, Matej Zemljič in Jurij Zrnec.GLASBA
 

Jesenske serenade: Libertrio


Rdeča dvorana Magistrata, Ljubljana, ob 20. uri

image
Libertrio Foto Arhiv Gml


Libertrio je zanimiva in ne pogosto slišana komorna zasedba. V njej nastopajo člana Slovenske filharmonije violinist Matjaž Porovne in kontrabasist Petar Brčarević ter profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani kitaristka Katja Porovne Silič. Zasedba je bila sestavljena na pobudo Društva slovenskih skladateljev, kjer so prvič nastopili v okviru cikla Glasbeni atelje in med drugim izvedli tudi skladbi Milka Lazarja in Žige Staniča, ki sta bili napisani prav za to zasedbo.

Na koncertih Jesenskih serenad 2020 bodo zazvenele skladbe de Falle, Gershwina in Piazzolle. Koncert bo povezoval Dejan Pevčević.