Namigi prireditev: Marjetka, Ljubezen je modra in Roya

S prvo izmed dveh premier začetek sezone v Celju, odprtje razstave Lučke Šparovec in štiri izvrstne saksofonistke v Cankarjevem domu.

Objavljeno
16. september 2020 07.30
Posodobljeno
16. september 2020 07.30
Marjetka Foto Jaka Babnik
R. L., Deloskop
R. L., Deloskop

Sreda, 16. septembraPREDSTAVA
 

Marjetka, str. 89


Gledališče Celje, ob 19.30

Gledališče Celje bo slavnostno 70. sezono začelo s komedijo Lutza Hübnerja Marjetka, str. 89 v režiji Andreja Jusa. Prvič v zgodovini gledališča bodo predstavo uprizorili z dvojno zasedbo. Uprizoritev bo imela tako kar dve premieri, prvo danes in drugo 18. septembra. Igrajo: Branko Završan/Renato Jenček, Beti Strgar/Živa Selan in Urban Kuntarič/Luka Bokšan.

Komedija Marjetka, str. 89 (Gretchen 89 ff.) je bila krstno uprizorjena leta 1997 in je postala velika uspešnica nemških in tujih odrov. V njej je Hübner uporabil znan Marjetkin monolog iz Goethejevega Fausta po njunem srečanju. S preigravanjem monologa različnih režiserjev, igralk in drugih gledaliških ustvarjalcev, ki jih odigrata dva igralca, je na izredno duhovit in zabaven način prikazal zakulisno gledališko dogajanje, torej vse tisto, kar ni namenjeno očem publike. Kar je v običajnem gledališkem procesu namenjeno le gledališkim ustvarjalcem, v Hübnerjevi komediji postane gonilo komičnih situacij.RAZSTAVA
 

Lučka Šparovec: Ljubezen je modra


Bežigrajska galerija 1 / MGML, Ljubljana, ob 10. uri

image
Lučka Šparovec: Ljubezen je modra, 2018, akril in rapidograf na platnu, 100x150 cm Foto Katja Žvan


Umetnica, ki se je v preteklosti že predstavila z značilnimi risbami v tehniki svinčnika na papirju, postavlja tokrat na ogled izbor risb, slik in objektov iz obdobja dveh let, v katerih združuje tako realistične kot fantastične krajine z videzom lebdečih svetov.

Likovne upodobitve avtorice razstave z eno samo besedo pomenijo združevanje. V njenih delih se črte in ploskve združujejo v nov likovni svet, ki je značilen za samo življenje umetnice. Združevanje in nikoli prekrivanje bi moralo biti bit tega sveta in onkraj, kjer likovna umetnost poudarja bistvo življenja. Prav to so in uprizarjajo umetnine Lučke Šparovec. Razstava bo na ogled do 22. oktobra.GLASBA
 

Kvartet saksofonov Roya


Klub CD, Cankarjev dom, Ljubljana, ob 20. uri

image
Kvartet saksofonov Roya Foto Arhiv Roya Quartet


Kvartet saksofonov Roya (Roya Quartet) sestavljajo štiri izvrstne saksofonistke, ki sta jih v sestav leta 2013 združili ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja ter želja, da širši javnosti predstavijo repertoar za klasični saksofon na vrhunski ravni. Glasbenice prihajajo iz treh dežel: Slovenije, Hrvaške in Poljske ter pri svojem delu zajemajo iz bogatega nabora različnih glasbenih zvrsti, tradicij, glasbenih dediščin in vrednot. Sestav tesno sodeluje s skladatelji iz teh držav.

Poleg standardnega repertoarja za kvartet saksofonov članice Roya Quarteta v sporede rade vključujejo tudi nova dela, ki pogosto povezujejo različne glasbene žanre in se oddaljujejo od ustaljenih oblik izražanja. Zasedba: Petra Horvat (sopranski saksofon), Weronika Partyka (altovski saksofon), Betka Bizjak Kotnik (tenorski saksofon) in Jovana Joka (baritonski saksofon).