Namigi prireditev: Michael Gira, Dnevi nemškega filma in Jazz & Wine of Peace

Vodja alternativcev Swans se tokrat vrača v solo akustični izvedbi, Dnevi nemškega filma bodo letos potekali s kakšno novostjo, tik za mejo z Italijo pa se bodo predstavili vrhunski jazzisti.

Objavljeno
23. oktober 2019 08.00
Posodobljeno
23. oktober 2019 08.37
Michael Gira FOTO: Izedin Arnautovic
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Sreda, 23. oktobra


GLASBA
 

Michael Gira


Kino Šiška, Ljubljana, ob 20. uri

Ustanovitelj in poveljnik newyorških alternativcev Swans Michael Gira se po treh obiskih s svojo kultno zasedbo v Šiško znova vrača, a tokrat v solo akustični izvedbi. Kot posebni gost se mu bo na turneji z lastnim solo akustičnim nastopom pridružil soborec iz Swans, vplivni kitarist Norman Westberg.

Legendarna newyorška zasedba Swans je s svojim surovim eksperimentalnim rockom in kompleksnimi zvočnimi krajinami od nastanka v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pustila nezgrešljiv pečat na rock glasbi in vplivala na nešteto drugih izvajalcev, od Nirvane in Melvins do Tool in Neurosis. Kljub zavidljivemu naboru izvrstnih glasbenikov, ki so v desetletjih igrali v zasedbi, pa je brez dvoma njena gonilna sila, vrhovni šaman, poglavar in dirigent nezgrešljivi Michael Gira. Pred Giro bo nastopil njegov tovariš, soborec, someščan in sodelavec Norman Westberg, ki je s svojim edinstvenim pristopom do igranja kitare navdihnil generacijo glasbenikov vseh možnih žanrov.


FILM
 

5. Dnevi nemškega filma


Slovenska kinoteka, Ljubljana, ob 20. uri

image
Delo Bila sem doma, toda … (Ich war zuhause, aber …, 2019) FOTO: Arhiv Nachmittagfilm


Goethejev inštitut Ljubljana in Slovenska kinoteka že petič zapored vabita k ogledu nove nemške filmske produkcije. Letošnji Dnevi, ki bodo trajali do sobote, se bodo od prejšnjih nekoliko razlikovali, saj bo ob poudarku na Bauhausu ob stoletnici te slavne umetniško-obrtniške šole v ospredju tudi TV-produkcija posebnega kulturnega pomena. Na velikem platnu bosta tako zaživela dva filma, posneta za male zaslone in predvajana na nemški nacionalni televiziji: dvodelna miniserija Brecht in zgodba mlade študentke na Bauhausu.

5. Dneve nemškega filma bodo odprli z družinsko dramo, nemško-srbsko produkcijo režiserke Angele Schanelec Bila sem doma, toda … (Ich war zuhause, aber …, 2019). Kompleksna pripoved o ljubezni, družini in odgovornosti z metafilmskimi vidiki posredno opozarja gledalca, da gleda izmišljeno zgodbo, ki obenem na svež, umetniški način prikazuje, kako je lahko fikcija bolj resnična od resničnosti. Režiserka je bila nagrajena s srebrnim medvedom za režijo na letošnjem Berlinalu.


GLASBA

Jazz & Wine of Peace


Gledališče Krmin,  Krmin pri Gorici, ob 21. uri

image
Dianne Reeves FOTO: Jerris Madison


Na vrsti je že 22. jazzovski festival, ki poteka tik za mejo z Italijo, skupina Area Open Project pa bo nastopila v Novi Gorici. Nekateri manjši koncerti bodo tudi po okoliških vinskih kleteh, kar nakazuje že ime festivala, kjer bodo organizirali tudi vinske degustacije.

Jazzovskim navdušencem bo do nedelje tako na voljo 25 koncertov, med katerimi najdemo tudi znana imena jazza. Med drugim bodo nastopili John Mclaughlin & The 4th Dimension, Nubya Garcia, The Comet Is Coming in Dianne Reeves, danes pa se bo predstavil ameriški kitarist Bill Frisell s skupino Harmony.