Namigi prireditev: Mojmir Sepe, Duo Dendrocopos in Lutkovno gledališče

Poklonili se bodo maestru Sepetu, mlada toklalca v Cankarjevem domu in otroški predstavi v Tivoliju.

Objavljeno
08. julij 2020 07.30
Posodobljeno
08. julij 2020 07.30
Nina Strnad in Eva Hren Foto Jure Eržen
R. L. Deloskop
R. L. Deloskop

Sreda, 8. julijaGLASBA
 

Mojmir Sepe – 90 let


Kongresni trg, Ljubljana, ob 21.00

Ob visokem jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke, Mojmirja Sepeta, se Simfonični orkester RTV Slovenija s koncertom klanja Sepetovemu obsežnemu simfoničnemu in ritmosimfoničnemu repertoarju (Pogled z gradu, Poletni nokturno, Frnikule za Franeta, Janžev vrh, Ljubljanske razglednice), njegovi filmski glasbi in nekaj vsem znanim popevkam. Ganljive so pesmi, ki jih je ustvaril s soprogo, eno največjih slovenskih šansonjerk, Majdo Sepe, hudomušno prikupne tiste, ki jih je ustvaril s Franetom Milčinskim Ježkom, če naštejemo samo dva izmed pevcev, s katerimi je Mojmir Sepe tesno sodeloval.

Orkestru bo dirigiral Patrik Greblo, v vlogi solistov pa se bodo predstavili Eva Hren (vokal), Nina Strnad (vokal), Klemen Golner (klavir) in Tomaž Gajšt (krilni rog). Prireditev bo vodila Miša Molk. Posnetek koncerta si bo mogoče ogledati v soboto, 11. julija ob 20.30 na TV SLO 1.GLASBA
 

Duo Dendrocopos


Cankarjev dom, Klub CD, ob 21. uri

image
Luka Poljanec in Jan Čibej Foto Roman Šipić


Tokrat se bosta v sklopu koncertov z naslovom Mala terasa sredi Ljubljane predstavila Jan Čibej in Luka Poljanec. Mlada tolkalca sta na pobudo profesorja in mentorja Simona Klavžarja aprila 2017 sprejela izziv in se začela kot duo pripravljati na prestižno mednarodno tekmovanje za tolkalne komorne skupine, ki poteka v Luksemburgu trienalno. Februarja 2018 sta prepričala žirijo in občinstvo ter dosegla izjemen uspeh, saj sta bila lavreata tekmovanja. Prejela sta prvo nagrado in posebno nagrado občinstva.Marca 2018 sta se udeležila še tekmovanja Svirél, na katerem sta prav tako kot najboljša v kategoriji prejela zlato plaketo in nastopila na zaključnem koncertu deseterice najboljših.


ZA OTROKE
 

Lutkovno gledališče na prostem


Ustvarjalni center Švicerija in Plečnikovo letno gledališče, Ljubljana, ob 20.00 in 21.30

image
Turlututu Foto Urška Boljkovac


Lutkovno gledališče Ljubljana danes z dvema predstavama in v dveh terminih gostuje v ljubljanskem Tivoliju. Čeprav gre za predstavi za otroke, pa sta tokrat mišljeni predvsem za odrasle.

V Šviceriji bodo predstavili ugledališčeno poezijo Srečka Kosovela z naslovom Močeradek gre čez cesto. V tej predstavi ni lutk. Je pa animacija. Animacija vsega: prostora, materiala, predmetov, svetlobe, zvokov, besed, ljudi. V Plečnikovem letnem gledališču pa bo na ogled miniaturka iz kovčka Turlututu, ki temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga razvija francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Obe predstavi je režiral Matija Solce. Na fotografiji prizor iz predstave Turlututu.