Namigi prireditev: (Ne)znana, Simfonični cikel in U pol ‘9 kod Sabe

Na Ljubljanskem gradu odprtje fotografske razstave treh avtorjev, Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral Švicar Dominique Roggen, prvič pa bo v Sloveniji nastopila zagrebška skupina U pol ‘9 kod Sabe
Fotografija: (Ne)znana Rastlinjak Tivoli Foto Domen Pal
Odpri galerijo
(Ne)znana Rastlinjak Tivoli Foto Domen Pal

Sreda, 16. oktobra


RAZSTAVA
 

(Ne)znana


Ljubljanski grad, Galerija "S", ob 18. uri

Fotografski cikel je plod sodelovanja treh fotografov, katerih posamično govorico sicer večinoma določajo in omejujejo zakonitosti naročniške, najpogosteje promocijske fotografije. Za to je potrebnega precej znanja in še več tehnične opreme. Skoraj desetletje nastajajoči fotografski cikel odkriva prostore, ki so širši javnosti bodisi neznani in nedostopni bodisi gre za znane in že neštetokrat videne vedute, prikazane iz drugačnih perspektiv, včasih tako nenavadnih, da sprva niti ne vemo, kaj točno gledamo.

Razstava je nastala v sodelovanju z revijo National Geographic Slovenija. Na otvoritvi bo spregovoril Arne Hodalič, kustos razstave in urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija, po razstavi pa vas bodo popeljali avtorji Branko Čeak, Domen Pal in Jože Maček. Dogodek bo popestrila glasbena zasedba Mascara Quartet.


GLASBA


2. koncert Simfoničnega cikla


SNG Maribor, ob 19.30 uri

Simfonični orkester SNG Maribor Foto Sng Maribor
Simfonični orkester SNG Maribor Foto Sng Maribor


Nastopil bo Simfonični orkester SNG Maribor, ki ga bo vodil švicarski dirigent Dominique Roggen, v vlogi spolistov pa se bosta predstavila Italijana Ettore Pellegrino na violini in Dino di Palma na violi. Poleg Mozartovih Sinfonie concertante za violino, violo in orkester v Es-duru ter Simfonije št. 41 v C-duru bodo zaigrali Fatazijo slovenskega skladatelja in klarinetista Alojza Ajdiča (rojenega leta 1939 v Fojnici pri Sarajevu), ki letos praznuje svoj osemdeseti jubliej.

Poznavalci njegova dela največkrat opisujejo kot novi minimalizem, ki ga ustvarjalec zastavlja in preoblikuje v izrazito samosvojem slogu. Prav ta minimalizem se v Ajdičevi glasbi uteleša skozi različna ekspresivna polja, miniaturne glasbene karakterizacije, ponavljajoče se motivične celice, z zadržano uporabo harmonije in inštrumentalno barvitostjo, predvsem pa skozi kontrastnost zvočnih ploskev godal in pihal. Njegova prva večja kompozicija za simfonični orkester, s katero začenjajo nocojšnji koncert, je Fantazija, ki je nastala leta 1971, tj. še v času študija kompozicije pri Urošu Kreku na ljubljanski Akademiji za glasbo.


GLASBA
 

U pol ‘9 kod Sabe


Kino Šiška, Ljubljana, ob 20.30

U pol 9 kod Sabe Foto Arhiv skupine
U pol 9 kod Sabe Foto Arhiv skupine


U pol ‘9 kod Sabe je mešana zasedba, ki se bo prvič predstavila v Sloveniji. Ustanovljena je bila leta 2009 v zagrebškem stanovanju njihove nekdanje basistke Sabe – od tod tudi na videz nenavadno ime te zasedbe. Šaljive in melodične pesmi, žanrsko določene na stičišču indie popa in kabareta, pišeta klaviaturistka Ana Opalić in pevka Martina Zvonić, poleg njiju pa zasedbo sestavljajo še Marko Lucijan (kitara in saksofon), Helena Ernoić (bas) in Zrinka Kolarić (bobni).

Skupina je prejela nagrado Hrvaške glasbene zveze (HGU) za najboljšo živo izvedbo (Karlovac RockOff Festival 2016), predstavili pa bodo najnovejši album Sve ovo je igra.

Komentarji: